U petak, 26. svibnja 2023. u 19 sati u Galeriji C8 u Carrarinoj 8 u Puli otvara se izložba "Šareni trijem". Riječ je o učeničkoj izložbi inspiriranoj antičkim naslijeđem i svijetom latiniteta.

Izložba „Šareni trijem" organizira se treću godinu zaredom na inicijativu nastavnice Latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović, te pod okriljem Arheološkog muzeja Istre. Ove godine projekt je okupio 7 srednjih i jednu osnovnu školu s područja cijele Hrvatske, a tema je antička obitelj. Kustosica izložbe je Dunja Martić Štefan.

Tekovine raznolike, raskošne i atraktivne antičke baštine utkane su u potku suvremene kulture i društva velikog dijela svijeta. Podučavanje predmeta Latinski jezik u školama ima za glavni zadatak omogućiti učeniku komunikaciju s antičkom civilizacijom. Projekt „Šareni trijem" nastao je iz želje da se u nastavu iz ovog klasičnog jezika unese nova dinamika i da učenici upoznaju klasičnu baštinu tako što će sami u projektnim zadacima istražiti i reinterpretirati pojedine vidove antičke civilizacije i njezine recepcije. Poseban je naglasak projekta na zavičajnoj baštini, odnosno na rimskom nasljeđu na prostoru Hrvatske.

Šareni je trijem (grč. ἡ ποικίλη στοά, hē poikílē stoá) bio portik na sjevernom dijelu atenske agore - središnjeg gradskog trga. Ova izdužena natkrivena galerija s jedne je strane imala zid, a s druge je strane niz stupova pridržavao krov. Unutarnju stranu zida krasila su djela slavnih grčkih slikara i kipara – Mikona iz Atene i Polignota s Tasosa (obojica su stvarala sredinom 5. st. pr. n. e.). Zbog tih je slika ovaj trijem nazvan šarenim. Na ovom je mjestu podučavao slavni grčki filozof Zenon (334.-262.), a njegovo je učenje po stoi (grčka riječ za trijem) nazvano stoicizmom.

Izložba "Šareni trijem" nalazi se i na You Tube kanalu @sarenitrijem4159

https://www.youtube.com/channel/UC0E_LF0RWYc9sueOQduL3hA 

(iPress)