Danas su u pulskoj Komunalnoj palači direktori trgovačkih društava Pragrande Kristijan Benčić i Vodovoda Edo Krajcar s izvođačem radova, direktorom tvrtke Vodotehnika Šimunom Lušićem potpisali ugovor o izvođenju radova na izgradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe na području naselja Veli Vrh – Šijana.

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

- Izgradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe na području naselja Veli Vrh i Šijana, sufinancirana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., infrastrukturni je projekt od iznimnog značaja za Grad Pulu i njezine stanovnike. Zadovoljan sam što je sva procedura završena i počinju radovi, jer su naše sugrađanke i sugrađani iz tih dijelova grada dugi niz godina i desetljeća upravo to čekali, rekao je gradonačelnik Zoričić. 

Ovom investicijom izgradit će se sveukupno 8.494,57 metara odvodnje, od čega 7.730,25 metara gravitacijskih kanala i 764,32 metara tlačnog voda te 3 crpne stanice i 3.449,34 metara vodovodne mreže.

Vrijednost radova ukupno iznosi 4.975,687,99 eura od čega za izgradnju sustava javne odvodnje 3,818,332,72 eura, a vodoopskrbe 1.157,335,27 eura bez PDV-a.

Konačno kanalizacija za 280 kućanstava

Ovom investicijom na sustav javne odvodnje priključit će se 280 kućanstava, čime će 780 stanovnika konačno dobiti kanalizaciju umjesto septičkih jama koje su do sada koristili.

Ulice obuhvaćene projektom u Šijani su Labinska, Benčićeva, Ulica Sv. Jurja, Radnička i Industrijska ulica, a na Velom Vrhu Vodnjanska cesta, Ulica Braće Leonardelli, Monte Grande, Tivolski, Vidrijanski i Valmarinski put, Belasova ulica, Paduljski put, Paganorska, Ulica Valdenaga, Fažanska cesta, Fojba, Bunarska cesta, Jeromelina, Grubišina ulica i Galižanski odvojak.
Projekt je u 80-postotnom iznosu sufinancirala Europska Unija te po 10 posto Hrvatske vode i Pragrande.

Rok za izvođenje radova iznosi 540 dana od uvođenja izvođača u posao. 

- Za Aglomeraciju sjever u tijeku je javna nabava za izvođača radova i uskoro očekujemo također potpisivanje ugovora i skori početak radova što je još jedan izuzetno značajan propjekt za Pulu, rekao je Benčić.

Benčić je pojasnio kako će kućanstva imati priključak do ogradnog zida te da će, uz 50-tak eura troška za prijavu koliko će platiti Pragrandeu, unutar svog prostora trebati sami prilagoditi sve potrebno za priključak. (iPress)