Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac danas, 22. ožujka 2023. godine potpisao je s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u Zagrebu Sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane. Potpisivanju je uz načelnika Ivana Kirca prisustvovao i općinski vijećnik te predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i krajobraznu raznolikost Darko Privrat. Sporazum je potpisalo 37 potpisnika iz područja lokalne i regionalne samouprave, sektora primarne proizvodnje, proizvodnje i prerade hrane, trgovine, ugostiteljstva i institucionalnih kuhinja, znanstvene i akademske zajednice, sektora neprofitnih organizacija i inicijativa te sektora udruženja.

Iz Istarske županije Općina Medulin jedina je jedinica lokalne samouprave koja je pristupila potpisivanju ovog dobrovoljnog sporazuma te se time svrstala među prve općine i gradove koji su prepoznali važnost smanjenja nastajanja otpada od hrane u svrhu učinkovitijeg i održivog korištenja resursa u cijelom lancu opskrbe hranom te smanjenja siromaštva u Republici Hrvatskoj. Uz Općinu Medulin iz Istarske županije Sporazum su potpisali Istarska županija kao jedinica regionalne samouprave te Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, dok je u ime Udruge gradova Republike Hrvatske Sporazum potpisao Loris Peršurić.

Ovim Sporazumom Općina Medulin priključuje se Ministarstvu poljoprivrede i ostalim potpisnicima u aktivnom smanjenju otpada iz hrane u Republici Hrvatskoj u cilju održivog korištenja resursa te smanjenja siromaštva.

Sukladno Sporazumu, sprječavanje otpada od hrane uvrstiti će se u planske i strateške dokumente Općine Medulin, poticati će se unaprjeđenje doniranja hrane kroz podršku posrednicima, provoditi edukativne kampanje, razvijati projekte smanjivanja nastajanja otpada od hrane u našim ustanovama i komunalnim društvima, a razvijati će se i ostali projekti u cilju postizanja zajedničkih ciljeva.

- Ponosni smo što smo već u prvoj fazi prepoznali važnost ovakvih Inicijativa te da smo prva jedinica lokalne samouprave koja se aktivno i otvoreno uključila u rješavanje ove iznimno važne problematike na razini Republike Hrvatske, izjavio je načelnik Ivan Kirac.

Sklapanje Dobrovoljnog sporazuma provodi se u okviru provedbe Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine te reformske mjere C1.5. R4 „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. – 2026. (iPress)