Velike količine kiše koje su noćas pale na području Istarske županije, posebno su pogodile područje Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Poreštine, no situacija je pod kontrolom i u tijeku je sanacija šteta. Vatrogasci i sve nadležne službe su od noćas na terenu, a u prvome redu se radilo na zaštiti građana i imovine od bujičnih poplava. Uslijed odrona zabilježene su štete na prometnicama, a na nekima je, zbog sigurnosti, obustavljen promet uslijed velikih količina vode.

Zabilježeno je i nekoliko desetaka intervencija vatrogasaca, najviše na području Buzeštine i Pazinštine, koji su ispumpavali vodu, pretežito iz privatnih, odnosno stambenih objekata. U navedenim dijelovima bit će i najveće štete, čiji se razmjer još mora utvrditi.

Prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca, sve službe na terenu rade na normalizaciji prometa i života, a u tijeku je i aktivnost na ispumpavanju vode koja je prodrla u postrojenje akumulacije Butoniga. Bujica je ugrozila pumpe na postrojenju, ali na svu sreću iste nisu stradale, odnosno nisu potopljene. Vatrogasci Buzeta, Pazina i Umaga, zajedno s Vodoprivredom rade na ispumpavanju vode, kako bi se vodoopskrbni sustav mogao u što kraćem roku staviti u pogon. Prema riječima Istarskog vodovoda, kroz 2-3 dana sustav bi trebao biti osposobljen.

Stotinjak odrona na cestama

Vatrogasci Buzeta, Pazina i Umaga zajedno s Vodoprivredom rade na ispumpavanju vode, kako bi se vodoopskrbni sustav mogao u što kraćem roku staviti u pogon. Prema riječima Istarskog vodovoda, kroz dva-tri dana sustav bi trebao biti osposobljen.

Grmljavinsko nevrijeme i ekstremne količine kiše prouzročile su velike štete, naročito na Buzeštini. Prema prvim procjenama na stotinjak mjesta veći su ili manji odroni na cestama, a najveći je odron na prometnici od Vrha prema Marčenegli, gdje je prekinut promet jer se odronio asfalt.

Po podacima mjerne stanice Butoniga, tijekom noći utvrđeno je 188 litara kiše po četvornom metru, a prema informacijama iz Buzeta gradonačelnik Damir Kajin predložit će županu proglašenje elementarne nepogode.

U međuvremenu vremenske prilike su se smirile pa se prema prognozi više ne očekuju velike količine oborina, što će omogućiti da se saniraju nastale štete.

Vremenske prilike su se smirile i prema prognozi, ne očekuju se više velike količine oborina, što će omogućiti da se čim prije saniraju nastale štete. (iPress)