U organizaciji  Općine Medulin i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule – Podružnica Medulin održano je u 3MC-u u Medulinu zanimljivo predavanje  prof. Igora Jovanovića „Počeci i razvoj antifašizma u Istri“. Za razliku od uobičajenih predavanja, prof. Jovanović obradio je razdoblje samog početka antifašističke borbe od 20-tih  godina prošlog stoljeća do Španjolskog građanskog rata. 

Posebno se osvrnuo na ulogu mještana Općine Medulin u začecima antifašizma, te je osobito zanimljivo bilo prisjećanje na paljenje odvjetničkog ureda Ivana  Zuccona i Narodnog doma u Puli. To je bio jedan od četiri značajna događaja koji su utjecali na razvoj antifašizma, uz: Vodnjansku bitku, prvomajske  krvave demonstracije kod Zlatnih vrata te dolazak  Mussolinija u Pulu sa sukobom fašista i socijalista.

Dr. Ivan Zuccon obnašao je dužnost predsjednika pulske Čitaonice pred Prvi svjetski rat, te je u ožujku 1919. interniran na šest mjeseci u Rim, ali je po povratku u Pulu nastavio sa svojom pravnom praksom i zatražio puštanje na slobodu više interniranih istaknutih Istrana (don Luke Kirca, dr. Šime Kurelića i dr.).

Nakon paljenja ureda, zbog vlastite sigurnosti, Ivan Zuccon je prisiljen napustiti Istru

Za jesen je planirano održavanje predavanja i za više razrede osnovne škole Dr. Mate Demarina.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe nastaviti će se sutra, polaganjem cvijeća i paljenjem  svijeća u spomen na žrtve fašizma na sljedećim lokacijama:

  • Medulin 08.30 h            – Spomenik palim borcima,
  • Pomer 09.00 h            – Spomenik palim borcima,
  • Vinkuran 09.30 h            – Spomenik palim borcima,
  • Banjole 10.00 h            – Spomenik palim borcima i
  • Premantura 10.30 h            – Spomenik palim borcima
  • Premantura 10.45 h            -  groblje, Grobnica palih boraca