U organizaciji Grada Pule u četvrtak, 16. rujna održane su prve javne tribine s građanima mjesnih odbora, Busoler i Valdebek. S građanima su razgovarali gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, pročelnici upravnih odjela i direktori trgovačkih društava. Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi tribinama se odazvao veliki broj građana koji su tom prigodom iznijeli problematiku i potrebe žitelja.

Nepostojanje kanalizacije, javne rasvjete, neadekvatna oborinska odvodnja, neuvjetne prometnice, autobusna stajališta, ulice bez staza za pješake samo su neki od problema koje su iznijeli stanovnici Mjesnog odbora Busoler. Utvrđena je i potreba za postavljanjem uspornika prometa, tzv. ležećih policajaca.

„Svi iz ovog mjesnog odbora obuhvaćeni su projektom Pula Centar, koji rješava sanitarnu odvodnju i vodoopskrbu. Dobar dio kućanstava je spojen na tzv. „paukovu mrežu" koja je uzrok slabog pritiska. Do svake kuće doći će vodomjer, povećat će se pritisak. Ishođene su lokacijske i građevinske dozvole, nešto je još u postupku izvlaštenja. Ulica Busoler ide u izgradnju, imamo nadzor i izvođača. Gradnja, dakle, kreće za taj dio. Ostali dijelovi mjesnog odbora - Šikići, Škatari, Put od Fortica... obuhvaćeni drugim građevinskim dozvolama, dio su projekta Pula Centar. Sada imamo mogućnost to graditi. Iz Ministarstva trebaju biti dodijeljena sredstva, kompletna dokumentacija je tamo išla. Kada EU projekt krene u realizaciju ići će i odvodnja i vodoopskrba. Otvorile su se mogućnosti i dokumentacija je spremna", rekao je Robi Fuart iz komunalnog poduzeća Pragrande.

Građani su tom prigodom izrazili želju za vrtićem u Valmadama, potrebu za prilagodbom voznog reda Pulaprometa te da im se ogradi malo nogometno igralište.

Na području mjesnog odbora Valdebek predstavnici grada i trgovačkih društava odgovorili su na pitanje zašto je obustavljena ugradnja polupodzemnih spremnika.

„Trenutno je obustavljeno postavljanje polupodzemnih spremnika, elaborirat će se opravdanost i nastavit će se s ugradnjom. Ne bude li moguće, postavit će se nadzemni spremnici", pojasnili su iz Hercualnee.

Građani su izrazili nezadovoljstvo nedostatkom parkirnih mjesta oko Stanoinvestovih zgrada, a gradonačelnik Filip Zoričić obećao je uvođenje reda rekavši kako se ne smije raditi kao do sada te da je osnovana radna skupina koja će to pratiti.

Podržao je postavljanje uspornika u cilju poboljšanja sigurnosti i na području Mjesnog odbora Valdebek, a ne samo u centru.

U nastavku bilo je pitanja o dovođenju gradskog plina, kanalizacije, priključaka za vodu, građani su se požalili i na nedostatak javne rasvjete.

I na području ovog mjesnog odbora predloženo je uvođenje češćeg voznog reda kao i uvođenje novih trasa kojima prometuju gradski autobusi.

„Ovo je samo početak naše kvalitetne i kontinuirane komunikacije s građanima koju planiramo održavati tijekom cijele godine", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić po završetku prvih dviju tribina s građanima.

Naredne tribine održat će se u četvrtak, 23. rujna za područje Mjesnog odbora Stoja i Mjesnog odbora Sv. Polikarp-Sisplac. javljaju iz Grada Pule. (iPress)