Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz Istre, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. Tijekom festivala, posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru od 11 do 19 sati na Placi u Svetvinčentu.

Na 9. Festivalu sira svoje proizvode će izlagati: Sirana Zlata, Sirana Majcani, Vesna Loborika, Opg Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, Opg Maliki, i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima biti će dodijeljene na otvorenju Festivala.

U subotu u 18:00 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birati ćemo  NAJ KOZU ISTRE. Ova se tradicionalna manifestacija održava 21. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drukčije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre.

Istog dana u 19,30 sati biti će organizirana vođena degustacija pod nazivom „SLJUBLJIVANJE SIRA I VINA“ u suradnji sa udrugom Vinistra. Na degustaciji biti će prezentirani domaći kozji sirevi u kombinaciji sa istarskim vinima.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 4. Smotra istarske ovce koja će započeti u 14,00 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16,00 sati u Žlinji.

Za gastronomski dio pobrinuti će se Kampanjola sa uvijek posebnom i ukusnom gastro ponudom u kombinaciji sa eko birom iz njihove proizvodnje, OPG Franjul sa suhomesnatim proizvodima te Villa Soši sa kolačima i slasticama.

Organizatori 9. Festivala sira su Turistička zajednica Općine Svetvinčenat i Općina Svetvinčenat, dok je pokrovitelj festivala Istarska županija, stoji u priopćenju. (iPress)