Međunarodni centar z podvodnu arheologiju iz Zadra ovih dana provodi podvodna arheološka istraživanja na rtu Franina, južno od Pule, odnosno na Kamenjaku. Tamo se nalazi potopljeni brod iz 17. stoljeća koji je prevozio teret staklenog posuđa i perlica. Na dnu su vidljivi topovi i sidra koji su pripadali brodu, a arheološka ekipa je vrlo zainteresirana i za ostatke drvene brodske konstrukcije.

Potopljeni brod, odnosno jedrenjak iz 17. stoljeća je prevozio teret staklenog posuđa i perlica.

- Na dnu su vidljivi topovi i sidra koji su pripadali brodu, a arheološka ekipa je vro zainteresirana i za ostatke drvene brodske konstrukcije. Istraživanja ove godine nastavak su prošlogodišnje kampanje, a s obzirom na očite tragove pljačkanja nalazišta, ovo je i utrka za spas naše podvodne kulturne baštine, istaknuo je Bekić.

Dodao je da stručna ekipa provodi i neke pionirske zahvate podvodne konzervacije topova koji će omogućiti posjetiteljima, odnosno roniocima uživanje u ovom podvodnom kulturnom dobru.

Cijelu ovu akciju financira Ministarstvo kulture, stoji u priopćenju doc.dr.sc. Luke Bekića iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. (iPress)