Nova ljevica se danas obratila Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) upozorivši na slučaj koji traži reakciju nadležnih tijela, kako stožeri civilne zaštite (CZ), ili gradovi ili tzv. „vladajuće stranke“ i ne bi nastavili raditi na štetu političkog djelovanja i
organiziranja, kao prava zajamčenog Ustavom, navodi Nova ljevica u priopćenju upućenom medijima.

- Povod za obraćanje DIP-u je djelovanje Stožera civilne zaštite Istarske županije, koji se dugo smatrao uzornim, ali je i on sada, čini se, kompromitirao svoj ugled, onemogućivši Novoj ljevici planirano i prijavljeno političko djelovanje u subotu 10. travnja.

Naime, Nova ljevica se 6. travnja obratila Gradu Puli sa zahtjevom za izdavanjem rješenja za korištenje javne površine u svrhu održavanja susreta – razgovora s građanima - 10.4.2021. - od 9.30 do 12.00 sati, na glavnoj tržnici u Puli.

Istoga dana Grad Pula zatražio je od Nove ljevice da dostavi suglasnost Stožera civilne zaštite Istarske županije vezano za
održavanje okupljanja, i tu suglasnost Nova ljevica također 6. travnja odmah traži od Stožera.

Nepotpisana osoba u ime Stožera civilne zaštite Istarske županije 7.4. traži dopunu našega zahtjeva odgovorom na pitanja – „koliko osoba planirate okupiti te koji bi bio sadržaj okupljanja? Koje ste epidemiološke mjere planirali?“ Nova ljevica istoga dana odgovara da bi okupljanje organizirali uz poštivanje svih epidemioloških mjera tako da „sve osobe nose na otvorenom zaštitne maske i održavaju propisani razmak. Podjela letaka – s rukavicama“.

Nova ljevica je prema informaciji od građana saznala, da je 10. travnja, na glavnoj tržnici u Puli, kandidatkinja IDS-a za
gradonačelnicu Pule sa svojim izbornim štabom i pripadajućom svitom održala predizborni bliski susret s građanima ne poštujući pri tom protuepidemijske mjere, što se dobro vidi na dostupnim fotografijama budući da nije nedostajalo medijskih djelatnika zaduženih da u stopu prate „slikom i perom“ susret kandidatkinje sa sugrađanima.

Kako je moguće da je na javnom prostoru gradske tržnice u Puli dana 10.travnja 2021. godine samo jedna kandidatkinja iz samo jedne stranke, a to je kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule, bez zaštitnih maski, rukavica i drugih protuepidemijskih pomagala mogla održati svoje predizborno druženje s građanima, a da Nova ljevica od Stožera CZ nije dobila niti pravovremeni odgovor kako bi mogla od Grada dobiti dozvolu za zakup javne površine?

U ovom slučaju postupanje Stožera civilne zaštite Istarske županije stavilo je Novu ljevicu u neravnopravni položaj, stoga smo dužni upozoriti na 'dvostruka mjerila' - kako ni Nova ljevica ni druge stranke koje djeluju u Istri i drugdje, više ne bi bile izložene diskriminacijskim postupanju onih koji imaju moć, spremni da istu, kao u ovom slučaju, nedvojbeno zloupotrijebe.

Priopćenje za medije potpisuje Mirjana Galo, predsjednica Gradske organizacije Pula Nove ljevice. (iPress/foto facebook)