Jedan od dvojice surfera nestalih u ponedjeljak poslijepodne u moru ispred Umaga samostalno je doplivao do obale, a s obzirom na vremenske prilike na moru nije bila moguća potraga za drugim surferom iz Slovenije (47), priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) su u ponedjeljak u 17 sati i dvije minute zaprimili dojavu očevidaca o dvojici surfera, jednom na wind, a drugom na kite surfu, u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, stoji u priopćenju ministarstva poslanom kasno u ponedjeljak.

Obojici su uništena jedra i pali su u more, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula i Lučkom ispostavom Umag.

Službenici pulske Kapetanije su u 18 sati javili kako je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula u daljnje medicinsko postupanje.

S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike pulske Kapetanije, angažirana Policijska uprava Istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji službenici i pripadnici obavljaju kopnenu potragu, odnosno, tijekom noći dežuraju na pozicijama uz obalu na kojima je predviđena pojava nestalog surfera sukladno morskim strujama i smjeru vjetra, dodaje se u priopćenju.

O događaju je obaviještena i hrvatska Obalna straža kako bi pripremila vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno – spasilačke resurse.

Svi sudionici u pomorskom prometu u području potrage, putem obalnih radio postaja obavještavaju se o nestaloj osobi, zaključuje se u priopćenju.

Inače, prema podacima Županijskog centra 112, zbog obilne kiše i orkanskog juga je u noći s ponedjeljka na utorak širom Istre bilo materijalne štete, poteškoća u prometu, poplava i prekida struje.

Velike štete od nevremena u Istri

Jaki vjetar je odnio dio krova dvorane Veli Jože u Poreču i crkve Svetog Pavla u Puli, dijelove fasada na Poreštini. Na prometnice i ulice srušena su stabla, u Rovinju i drugim mjestima uz obalu poplavljene su rive, a od ponedjeljka navečer neki dijelovi Istre još su bez struje.

Županijski centar 112 je u ponedjeljak od 13 sati bio pod opsadom poziva građana, pa je do 23 sata zaprimljeno više od 200 dojava o problemima diljem Istre zbog nevremena. Po dojavama građana angažirane su nadležne službe od onih za održavanje cesta do HEP-a, vatrogasaca i komunalnih službi. Vatrogasci su imali više od 90 intervencija oko uklanjanja stabala i grana s prometnica, a ispumpavali su i vodu iz podrumskih prostorija, sanirali limove i krovove na zgradama.

Ribari u potrazi za surferima

Prema neslužbenim informacijama umaških ribara jedan od nestalih surfera je pronađen dok će se za drugim potraga nastaviti ujutro, saznali smo u ponedjaljak navečer. 

Dva mladića koja su se danas poslijepodne, unatoč orkanskom jugu, odlučila na jedrenje na dasci u blizini svjetionika u Savudriji, nestala su. 

Posljednji put su viđeni na moru ispred umaške luke. Zbog velikih valova i vjetra nije bio u mogućnosti isploviti ni jedan brod u potragu za njima, a pretraživanje obale nije do mraka dalo rezultata, saznajemo od umaških ribara.  

Centar 112 potvrdio je da surferi do mraka nisu pronađeni te da se pretraživala obala jer je moguće da su se mladići dokopali čvrstog tla.

Središnjica za traganje i spašavanje nastavlja potragu sutra ujutro a moguće je da će ribarski brodovi moći krenuti u potragu.

Ekskluzivnu fotografiju dva surfera, vjerojatno posljednju snimljenu nakon što su se odlučili otisnuti na adrenalinsko jedrenje, šalje nam Saša Košutić. (iPress/foto S. K.)