Ministarstvo financija isplatilo je u petak 67,5 milijuna eura dospjelih kamata po prvoj narodnoj obveznici, izdanoj 7. ožujka lani, od čega 48,7 milijuna eura građanima, a ostatak institucionalnim investitorima, a ministar financija Marko Primorac najavio je da će se s takvim izdanjima nastaviti i u budućnosti.

Ministarstvo je posredstvom Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) isplatilo kamate svim ulagateljima koji su 7. ožujka 2024. godine na kraju dana, na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u, imali tu obveznicu.

Podsjetimo, Ministarstvo financija u ožujku 2023. na domaćem tržištu uspješno je realizirano inauguralno izdanje obveznica, dospjeća 2025. godine, u nominalnom iznosu od 1,85 milijardi eura koje je, osim institucionalnim ulagateljima, bilo namijenjeno i fizičkim osobama. To izdanje obveznica realizirano je uz cijenu od 100 posto i godišnju kamatnu stopu od 3,65 posto, a od 8. ožujka lani uvršeno je i na Zagrebačku burzu.

- Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala - rekao  je tim povodom ministar financija Marko Primorac, podsjetivši da je interes bio velik, 45 tisuća građana upisalo je i uplatilo obveznice, a veliki odaziv poruka je visokog povjerenja građana u vrijednosne papire koje izdaje država. 

- S takvim izdanjima nastavit će se i u budućnosti - najavio je.

Uzimajući dodatno u obzir izdanje trezorskih zapisa u studenom 2023., ponudom državnih vrijednosnih papira građanima ukupno je otprilike 27 tisuća građana po prvi puta uložilo novac u vrijednosne papire na hrvatskom financijskom tržištu, istaknuli su iz tog ministarstva. (Hina)