Dok svinjska kuga brine domaće farmere na istoku Hrvatske, a svinjski odrezak postaje luksuz, upravo ova, trenutačno najmanje popularna, domaća životinja provodi pravu revoluciju u hrvatskoj poljoprivredi, piše u nedjelju Jutarnji list.

Već od ove srijede, 6. rujna, bit će moguće investirati u digitalnu svinju, odnosno prvi svjetski Pig NFT. A svi će ulagači u kripto svinjske polovice, bez da zaprljaju ruke, postati farmeri. Doduše digitalni, ali svejedno poljoprivrednici koji će minimalnim ulogom od 250 eura sebi osigurati 100 kilograma svinjetine i tako osiguravati proizvodnju u budućnosti.

Kako funkcionira nova hrvatska platforma GoAgro koja je spojila poljoprivredu s NFT-om, Jutarnji list je razgovarao s direktorom Agroporca Krešimirom Kuterovcem, koji je ideju razvio s IT kompanijama Beyondi i Blok Be.

Dakle, nakon minimalnog uloga od 250 eura, svake godine vaš Pig NFT dobije tri posto mase na svakih 100 kilograma. Pretvaranje digitalne svinje u stvarnu traje 900 dana. U tom se razdoblju masa vaše digitalne svinje povećava na 107,7 kilograma. Nakon tih 900 dana odlučujete želite li nastaviti biti farmer i zadržati svoj Pig NFT ili ćete možda svoju dobro ugojenu svinju pretvoriti u kobasice i pršut.

Opcija je svakako i prodati svoj token novom vlasniku na burzi, koji zadržava sva stečena prava. To je pojednostavljeni prikaz kako funkcionira nova hrvatska platforma GoAgro koja je spojila poljoprivredu s NFT-om, odnosno kriptografski zaštićenom digitalnom imovinom koja inače predstavlja neki jedinstveni predmet, pojavu ili umjetničko djelo.

PigNFT je prvi takav digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u Europskoj uniji, ali i svijetu. U kolovozu je platforma prošla eksperimentalnu fazu, a za korisnike će biti dostupna od 6. rujna. U PigNFT se može uložiti 250, 500, 750 eura itd., ali ne i, primjerice, 300 ili 400 eura jer taj iznos ne "pokriva" cijele svinje.

Masa NFT svinja raste tri posto godišnje, a u "stvarnu" svinju se pretvaraju nakon 900 dana jer bi toliko trebalo i pravoj svinji da naraste. Investitor tada može dobiti meso, čekati da vrijednost još naraste, prodati je na burzi koja će postojati u sklopu GoAgro platforme ili uložiti u neki drugi projekt koji će uskoro postati dio GoAgro platforme.

Investitor profitira zbog toga što će cijena 100 kilograma mesa za 900 dana biti veća od vrijednosti u trenutku ulaganja. A tu je i još jedna prednost - provjereno i kvalitetno svinjsko meso kojega bi, smatraju stručnjaci, u budućnosti moglo biti sve manje pa ćemo se morati oslanjati na skuplji, nekvalitetniji uvoz, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupičić. (Hina)