Premijer Andrej Plenković u utorak je nakon posjeta tvornici British American Tobacco-a (BAT) u Kanfanaru, izjavio kako je optimist u pogledu nastavka proizvodnje u toj tvornici.

- Poslije izbora želimo nastaviti razgovore o tome i o uvjetima za planiranje proizvodnje i politici cijena, istaknuo je Plenković koji je tvornicu u Kanfanaru obišao s kandidatima HDZ-a u 8. izbornoj jedinici ministrom Olegom Butkovićem i saborskim zastupnikom Antonom Klimanom.

"Razgovarali smo o nastavku aktivnosti BAT-a u Kanfanaru, kao i funkcioniranju ove tvornice. Naša je želja da nakon izbora nastavimo razgovore s BAT-om o tome da se proizvodnja nastavi i da pronađemo odgovarajući okvir koji će omogućiti planiranje proizvodnje, politiku cijena u godinama pred nama", rekao je Plenković, koji se sastao s generalnim direktorom BAT-a Adria Zvonkom Kolobarom.

"Vjerujemo da ćemo pronaći okvir tijekom jeseni", rekao je Plenković, dodavši kako je ključno zadržavanje radnih mjesta u tvornici, ali i proizvodnja i otkup duhana u Virovitičko-podravskoj županiji.

"Naravno da je nama u interesu da se zadrži 400 radnih mjesta. S obzirom na širi kontekst duhanske industrije, vjerujem da bi htjeli da tvornica ovdje funkcionira i da su zaposlenici tu. Optimističan sam i mislim da možemo naći rješenje od kojega će koristi imati kako država tako i zaposlenici, ali i sama kompanija", rekao je Plenković.

Zvonko Kolobara kratko je izjavio kako neslužbene informacije o zatvaranju tvornice ne može komentirati.

"Mi kao globalna kompanija stalno radimo evaluacije naših proizvodnih lokacija diljem svijeta i prilikom te evaluacije uzimamo u obzir i kakvo je poduzetničko okruženje. Nadam se da će ovaj sastanak uroditi pozitivnim plodom. Informacije koje su se javile u medijima oko zatvaranja tvornice su neslužbene, pa ih kao takve ne mogu komentirati", rekao je.

Nedavno se, naime, u medijima pojavila informacija da BAT namjerava ugasiti proizvodnju u Kanfanaru i preseliti je u neku drugu državu jer su navodno čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj te povećanjem trošarina na cigarete.

BAT je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

(iPress/Hina)