Novorođenče koje je sinoć pronađeno na području Zaprešića nije životno ugroženo i prevezeno je u Kliničku bolnicu "Sveti Duh", rečeno je u utorak Hini u Policijskoj upravi zagrebačkoj, koja utvrđuje sve okolnosti događaja, provodi kriminalističko istraživanje.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj jutros su rekli da su sinoć oko 23 sata dobili dojavu građana po kojoj su postupali te su na području Zaprešića pronašli novorođenče koje nije životno ugroženo i prevezeno je u KB "Sveti Duh". Novorođenče nije imalo vidljivih ozljeda.

Mediji navode da je novorođenče bilo umotano u deku i bačeno u kontejner. U medijima navode da je na mjestu gdje je pronađeno novorođenče bilo i 15-godišnje dijete, no policija je to opovrgnula. 

KB Sveti Duh: Pronađeno novorođenče je dobrog zdravstvenog stanja

Voditeljica Odjela neonatologije Kliničke bolnice "Sveti Duh" Rebeka Ribičić u utorak je medijima potvrdila da je novorođenče, koje je noćas primljeno u tu bolnicu nakon što je pronađeno napušteno u Zaprešiću, dobrog zdravstvenog stanja i trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

Novorođenče je iz Zaprešića prebačeno na Sveti Duh kolima hitne pomoći, a riječ je o dječaku koji je oko ponoći zaprimljen na odjel neonatologije, pothlađen, deprimiranih vitalnih funkcija, nakon čega ga je dežurni tim zbrinuo po svim pravilima struke, rekla je Ribičić.

Kod djeteta je brzo zabilježen povoljan klinički odgovor te je ono stabilno i van bilo kakve životne ugroze. "Dijete plače, ružičast je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni", dodala je.

Dječak je u jedinici intenzivnog liječenja zbog potrebe opservacije. "Radi se o dječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je staro teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu", rekla je voditeljica neonatologije.

Na dječaku nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda a krv koja je bila na djetetu je majčina krv od poroda.

S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života.

"Zbog specifičnosti slučaja uključene su stručne službe bolnice i centar za socijalnu skrb, tako da će do definitivne odluke gdje i kako s djetetom, ono ostati kod nas na odjelu", navela je Ribičić.

Zagrebačka policija izvijestila je da su sinoć oko 23 sata dobili dojavu građana te su na području Zaprešića pronašli novorođenče koje je prevezeno je u KB "Sveti Duh". Novorođenče nije imalo vidljivih ozljeda i nije bilo životno ugroženo.

Obavljen je očevid te slijedi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti. 

Policija pronalazak novorođenčeta karakterizira kao teško ubojstvo u pokušaju

Zagrebačka policija nastavlja kriminalističko istraživanje vezao za pronalazak novorođenča u kanti za smeće u Zaprešiću, policija taj događaj kvalificira kao pokušaj teškog ubojstva, rekla je u utorak glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marija Goatti.

''Budući da se radi o novorođenču koje pripada ranjivoj skupini s obzirom na svoju dob, policija sumnja na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju'', kaže Goatti dodajući kako je cilj policije utvrditi sve okolnosti događaja, kao i identitet roditelja novorođenčeta.

Goatti je istaknula da je kriminalističko istraživanje sada u osjetljivoj fazi budući da policija prikuplja sve relevantne informacije i gleda u kojem smjeru vodi njezina sumnja. Pozvala je građane da se, ako imaju informacije o okolnostima događaja, obrate policiji na broj 192.

Govoreći o pronalasku djeteta, Goatti je istaknula kako su novorođenče pronašli 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te da su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život.

Ustvrdila je kako je PUZ stopostotno učinkovit kada su u pitanju kaznena djela ubojstava i teških ubojstava.

"I u ovom slučaju naša profesionalnost ide u smjeru traženja uzroka i okolnosti pod kojima se zbio događaj i tko je sve u njemu sudjelovao", napominje Goatti.

Ribičić: Dječak u trenutku pronalaska bio star sat - dva 

Policija je ranije izvijestila kako je novorođenče pronađeno u ponedjeljak oko 23 sata u Zaprešiću te je prevezeno u KB Sveti Duh, gdje je utvrđeno da je u stabilnom stanju, odnosno nije životno ugroženo.

Voditeljica Odjela neonatologije KB-a Sveti Duh Rebeka Ribičić u utorak je medijima potvrdila da je novorođenče dobrog zdravstvenog stanja, a trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

Riječ je o dječaku koji je u trenutku pronalaska bio star svega sat - dva. Na dječaku nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda, a krv koja je bila na djetetu je majčina krv od poroda.

S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života, rekla je Ribičić. (Hina)

(Hina)