U Rijeci je danas uhićen Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Policija je pokrenula istragu bivše uprave Ekonomskog fakulteta zbog gospodarskog kriminala i financijskih malverzacija teških najmanje 384.000 eura.

Policija je danas objavila, ne navodeći identitete osumnjičenih, da je Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci provela kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Istražitelji tvrdi da je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti i dva kaznena djela krivotvorenja isprava.

To je učinio neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa fakulteta te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije, tvrde istražitelji. U sve je upleo niz osoba s fakulteta.

Naime, istražitelji su za ista kaznena djela osumnjičili i šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana, starosti od 35 do 58 godina. Njih se tereti da su u dogovoru s bivšim dekanom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje.

Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura.

Po završetku istraživanja, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela. (iPress/foto tportal)