Jučer je na stadionu Aldo Drosina u Puli odigrana nogometna utakmica 16. kola SuperSport I. HNL između NK "Istra 1961" i HNK "Hajduk Split". Utakmicu je s tribina pratilo više od 8.600 posjetitelja, od čega oko 3.500 gostujućih navijača.

Kako bi utakmica protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta, policija je poduzela niz mjera i radnji. Policijski službenici bili su raspoređeni na više lokacija na području grada s ciljem preventivnog djelovanja pa tako prije, za vrijeme i nakon utakmice nisu zabilježeni međusobni sukobi navijača. Većina gostujućih navijača pristigla je pod pratnjom policije do stadiona s jednim autobusom, 53 kombi vozila i 350 osobnih automobila te je i njihov odlazak također protekao sigurno.

Većina navijača je prihvatila savjete policije, no evidentirano je nekoliko oblika protupravnog ponašanja:

prije početka nogometne utakmice, oko 13 sati, domaći navijači okupili su se kod Arene te su se uputili prema stadionu, a prilikom prolaska centrom grada koristili su pirotehnička sredstva
prilikom ulaska na stadion 21-godišnji navijač gostujuće momčadi pokušao je unijeti pirotehničko sredstvo te mu je određena mjera opreza zabrane posjećivanja nogometnih utakmica u trajanju od osam dana, a radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, protiv njega se podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu
tijekom nogometne utakmice došlo je do protupravnog ponašanja zasad neutvrđenog broja navijača domaće i gostujuće momčadi, koji su na tribinama palili pirotehnička sredstva, a zbog pirotehničkih sredstva koja su ubačena u teren, utakmica je bila zaustavljena nekoliko minuta
nakon završetka utakmice u natjecateljski prostor utrčalo je nekoliko gostujućih navijača koji su se sukobili s redarima, a nakon intervencije policije uspostavljen je javni red.

Policijski službenici su sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice - snimali i fotografirali javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima te će se nastaviti provoditi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja identiteta i procesuiranja osoba koje su se protupravno ponašale.

Policijska uprava istarska zahvaljuje svim onim navijačima koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli da ovaj nogometni susret sa sigurnosnog aspekta protekne bez veći izgreda. Također zahvaljujemo građanima na razumijevanju i strpljenju tijekom kraćih zastoja u prometu. (iPress)