Rovinjska je policija 3. listopada oko 22.30 sati u Istarskoj ulici u Rovinju zaustavila 34-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine koji je upravljao teretnim vozilom, riječke registracijske oznake. Vozač je bio pod vidnim utjecajem alkohola te je odbio testiranje na prisutnost alkohola u organizmu. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti vožnju u takvom stanju, policijski službenici su ga uhitili, a provjerom su utvrdili da je muškarcu istekla i vozačka dozvola još 2016. godine.

Istog dana oko 22.45 sati porečka je policija u Vukovarskoj ulici u Poreču zaustavila 22-godišnjaka koji je kao mladi vozač upravljao osobnim automobilom, pulske registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 0.87 promila. Vozač kod sebe nije imao vozačku dozvolu, a također je utvrđeno da vozi automobil u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije te je uhićen.

Protiv obojice počinitelja policija podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska i ovom prilikom upozorava na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa, umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
koristite javni prijevoz
koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. (iPress)