Istarska policija utvrdila je identitet sudionika vršnjačkog napada koji se u ponedjeljak usred dana dogodio u središtu Pule, a neslužbeno se doznaje da su trojica mladića, koja su izravno sudjelovala u napadu, uhićena.

"Policija je tijekom kompleksnog kriminalističkog istraživanja utvrdila identitet sudionika događaja te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. U pitanju su maloljetnici te je stoga postupanje tijekom izvida tajno, a to se pogotovo odnosi na događaje u kojima su sudionici djeca tako da smo zakonski ograničeni koje informacije možemo u ovom trenutku podijeliti s javnošću", rekla je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Dodala je kako je policija svjesna interesa javnosti, ali moli za razumijevanje kako bi policijski službenici mogli obaviti sve potrebne radnje.

Ona je apelirala na javnost da ne dijeli snimku vršnjačkog nasilja putem društvenih mreža kako bi se spriječila sekundarna viktimizacija žrtve i kako bi se zaštitio identitet žrtve, ali i drugih sudionika događaja, s obzirom da je riječ o maloljetnim osobama.

"Apeliramo da se vodi računa o zaštiti dobrobiti djece i da pokušamo svi zajedno spriječiti podizanje daljnjih tenzija i moguća druga protupravna ponašanja", poručila je Sokač, a nakon što je jedan pulski medijski portal u srijedu objavio kako je u posjedu videosnimki iz Pule, na kojima se vidi kako su nekolicina mladića u samome središtu grada napala jednog vršnjaka.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić osudio je ovaj slučaj vršnjačkog nasilja istaknuvši kako je i kao gradonačelnik, ali i kao roditelj zgrožen.

"Smatram da je ovo posljedica agresija kojima svjedočimo i na društvenim mrežama, te da da svi moramo reagirati, čitavo društvo i biti podrška jedni drugima. Ne ponovilo se", poručio je Zoričić. 

Vršnjačko nasilje u velikom porastu, potrebno je preispitati i unaprijediti postojeće edukacije borbi protiv nasilja

Zastrašujuće snimke iživljavanja školaraca nad svojim vršnjakom munjevito su se proširile diljem Pule, ali nažalost i Hrvatske. Ovakvi događaji su za svaku osudu te ih treba prevenirati svim mogućim sredstvima, a ako prevencija ne uspije onda odgovorni moraju biti primjereno sankcionirani te primarno educirani o tome što znači nasilje u svim mogućim oblicima.

Iako smo vidjeli da se predmetno nasilje počelo i relativizirati razmišljanjima kako je tučnjava uvijek bilo i biti će, moramo se zapitati u kojem smjeru kao društvo idemo ako smo u 2023. godini sposobni relativizirati nasilje umjesto oštro reagirati i proaktivno djelovati preispitivanjem i unapređivanjem postojećih edukacija kako se takve stvari više ne bi počiniteljima motale po glavi.

Vidjeli smo već po situacijama diljem svijeta kakve tragedije se mogu dogoditi ignoriranjem problema i nečinjenjem.

Osuđujemo sve vrte nasilničkog ponašanja i pozivamo sve institucije da odrade svoj posao za koji su plaćene te da svojim radom doprinesu da o ovakvim nemilim scenama barem ne moramo čitati da se događaju u Puli, a nadamo se i šire, navodi Igor Belas, predsjednik SDP Pula. (H/iPress)