U dane produženog vikenda, od 4. do 7. kolovoza 2022. godine, na području Policijske uprave istarske evidentirane su 32 prometne nesreće, od čega 17 s ozlijeđenim osobama i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradale su 22 osobe, od kojih je šest osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, a 16 osoba je lakše ozlijeđeno.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 495 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 18 vozača i 5 vozila. Utvrđeno je 310 prekršaja.

Teške tjelesne ozljede u prometnoj nesreći koja se dogodila 4. kolovoza oko 12.10 sati zadobio je 61-godišnji hrvatski državljanin koji je upravljao motociklom Yamaha, slovenske registracijske oznake, nakon što mu je prednost prolaska oduzeo 49-godišnji hrvatski državljanin u teretnom vozilu Man. Do nesreće je došlo kada je vozač teretnog vozila, dolaskom na raskrižje lokalne ceste 50160 i nerazvrstane ceste koja vodi prema DC 75 izvan naselja Galižana, skrenuo u lijevo na kolnik nerazvrstane ceste, a da prethodno nije propustio motocikl koji je zadržavao smjer kretanja. Vozač motocikla je u nesreći teže ozlijeđen te je zadržan u pulskoj bolnici. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu protiv vozača teretnog vozila podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Druga nesreća dogodila se 5. kolovoza oko 14 sati na Verudeli. Do nesreće je došlo kada je maloljetna hrvatska državljanka, upravljajući električnim romobilom, započela s uključivanjem u promet na način da je ušla u raskrižje ne poštujući znak obaveznog zaustavljanja te je oduzela prednost prolaska osobnom automobilu Fiat, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin. U nesreći je vozačica romobila zadobila teške tjelesne ozljede, a protiv iste se pokreće i prekršajni postupak sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Istoga dana oko 9 sati u Rovinjskom Selu prometnu nesreću izazvao je i 38-godišnji njemački državljanin koji je upravljao osobnim automobilom njemačkih registracijskih oznaka, na koje je bilo pridodano priključno vozilo. Nesreća se dogodila kada je vozač ušao u raskrižje iako je na semaforu bilo crveno svjetlo te se sudario s osobnim automobilom Dacia, čeških registracijskih oznaka, kojim je upravljao 65-godišnji češki državljanin, a kojemu je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo. U nesreći je 21-godišnja putnica u BMW-u zadobila lake tjelesne ozljede, dok je teške tjelesne ozljede zadobila putnica iz Dacie, 51-godišnja državljanka Češke. Protiv vozača BMW-a podnosi se kaznena prijava u redovnom postupku poradi izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Pazinska je policija 6. kolovoza oko 14.30 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći s teško ozlijeđenim osobama na državnoj cesti D44. Do nesreće je došlo kada se 46-godišnji hrvatski državljanin, upravljajući vozilom Peugeot, pulskih registracijskih oznaka, iz smjera Lupoglava u smjeru Buzeta, nije držao sredine obilježene prometne trake, već je u blagom zavoju u prvo izašao izvan ruba kolnika, a potom je izgubio nadzor nad upravljačem vozila i skrenuo u prometnu traku za vozila iz suprotnog smjera, kojom prilikom je udario u vozilo Škoda, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 42-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a u kojem se kao putnik nalazio i 32-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Od siline udara, Škoda je odbačena na prednji lijevi dio vozila Volvo, njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 36-godišnji njemački državljanin, a koji se kretao iza Škode.

U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede su zadobili su vozač i suvozač Škode, kao i vozač Peugeota koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1.65 promila. Sve ozlijeđene osobe zadržane su u riječkoj bolnici. Zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv vozača Peugeota podnosi se kaznena prijava. (iPress)