Valbandon će i ove godine mirisati na čripnju – 23. kolovoza 2025. na valbandonskoj plaži održava se nezaobilazna gastronomska manifestacija Valbandon Open ispod čripnje, jedinstveni spoj tradicije, druženja i zabave.
Program počinje u 19:00 sati, a posjetitelje očekuje večer za pamćenje.
Prekrivena žarom, čripnja (peka) u sebi skriva raznolike sastojke – od janjca i pulića, preko gljiva i hobotnice, do ribe i rakova. Upravo se u Valbandonu (Općina Fažana) svake godine pod čripnjom otkriva čitav jelovnik iskustva i strasti prema tradiciji. Biti proglašen majstorom čripnje priznanje je istinskog kulinarskog umijeća – i razlog zašto se na ovo natjecanje uvijek prijavljuje sve više obiteljskih, amaterskih i prijateljskih ekipa, domaćih i međunarodnih.
Posebna atrakcija bit će mega riblja čripnja koju priprema Beach bar Pineta, a gurmansku ponudu obogatit će degustacije istarskih proizvoda, natjecanje u rezanju pršuta i maštovita izložba Lubenica art – rezbarenih lubenica.
Ljubitelji kulinarstva moći će uživati u Slow Food radionicama koje će voditi chefovi: David Skoko, Sanel Berbić i Patrik Prnjak, uvodeći posjetitelje u svijet moderne interpretacije tradicije.
Za odličnu atmosferu pobrinut će se Tu i tamo band i Škico acoustic band, a veliko finale slijedi u 21:30 sati kada će biti proglašeni pobjednici natjecanja.
Program:
19:00
- Natjecanje lokalnih i međunarodnih ekipa u pripremanju čripnje
- Mega riblja čripnja za posjetitelje – Beach bar Pineta
- Slow Food radionice (David Skoko, Sanel Berbić, Patrik Prnjak)
- Natjecanje u rezanju pršuta
- Lubenica art – izložba rezbarenih lubenica
- Degustacija istarskih gastro proizvoda
- Zabavni program: Tu i tamo band i Škico acoustic band
21:30
- Proglašenje pobjednika natjecanja u pripremanju jela ispod čripnje (iPress)