Duž cijele fažanske rive, u subotu, 21. lipnja, od 19 sati, održat će se Street Food Festival More na stolu, posvećen upravo plodovima mora. Posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim jelima poput sardela na savor, pohanih ili pečenih sardela, ali i u modernim interpretacijama – istarskom fish & chipsu, salati od folpi, frittu mistu, giricama, burgeru od sardela, ribljim taquinosima, sendviču od skuše s čilijem te focacciji sa slanim sardela i mariniranim lukom.
Za pripremu morskih delicija u Street Food zoni zaduženi su:
Trattoria Fasana, Konoba Vasianum, Stara konoba, Restoran Korta, Luna, Restoran Plaža, Konoba Da Antonio i Restoran Marina.
Osim u hrani, posjetitelji će moći uživati i u edukativnim i kreativnim sadržajima koji otkrivaju fažansku pomorsku i ribarsku baštinu. Na Maloj ribarskoj akademiji Sardela naučit ćete kako se vežu mornarski čvorovi, puni igla za krpanje mreža, pletu mreže, vesla batanom i sole sardele. Po završetku radionice, svaki polaznik dobit će simboličnu diplomu kao uspomenu na novo stečeno znanje.
U sklopu programa posjetitelji će moći razgledati izložbu maketa starih brodova koje je s puno strpljenja i ljubavi izradio Vladimir Milohanović – svaka maketa odražava predanost, preciznost i poštovanje prema pomorskoj baštini.
Za najmlađe je pripremljena lutkarska predstava i radionica "Lina mala sardelina", a glazbeni dio večeri obogatit će nastupi:
Klape Intriga & Erika Balije, poznatih po emotivnim izvedbama dalmatinskih i istarskih pjesama te glazbenih sastava Duo Sunrise, Duo DNA i Duo Arealis, koji će svojim modernim interpretacijama dodatno oplemeniti atmosferu uz more.
Dok sunce zalazi, a fažanska riva ispuni se mirisima svježe pripremljenih delicija, jedno je sigurno – Fažana će još jednom pokazati da je more ne samo izvor života, već i neiscrpna inspiracija i radost za sve generacije.
Uživajte u okusima mora, zanimljivim radionicama i glazbenom programu te osjetite duh Fažane na manifestaciji More na stolu, gdje se tradicija susreće s modernim.
Fažana, mjesto bogate ribarske prošlosti, od davnina je neraskidivo povezana s morem. Taj duboki odnos utkan je i u lokalnu kuhinju, koju obilježava jednostavnost, svježina i sezonski sastojci. Posebno mjesto među njima zauzima sardela – zdrava plava riba, nekada svakodnevni ulov fažanskih ribara, a danas prepoznatljiv simbol lokalne gastro scene. (iPress)
PROGRAM: MORE NA STOLU, Fažana, 21.6., 19:00
STREET FOOD ZONA – bogatstvo morskih okusa
Trattoria Fasana
Konoba Vasianum
Stara konoba
Restoran Korta
Luna
Restoran Plaža
Konoba Da Antonio
Restoran Marina
EDUKATIVNE I KREATIVNE RADIONICE
Mala ribarska akademija Sardela
Lutkarska radionica „Lina mala sardelina“
Izložba maketa brodova Vladimira Milohanovića
GLAZBENI PROGRAM
Klapa Intriga & Erik Balija
Duo Sunrise
Duo DNA
Duo Arealis