WWF je izvijestio da je u blizini Zadra snimljena nekolicina sklatova, takozvanih anđeoskih morskih pasa nalik ražama, koji su bezopasni za ljude, a smatraju se kritično ugroženom vrstom, to je potvrda da sklat uistinu živi u zadarskom arhipelagu, što je dobro za bioraznolikost Jadrana.

Vijest da je ribar i ronilac Nikola Kosanović s Molata snimio nekolicinu sklatova, odjeknula je sektorom zaštite prirode i općenito među ljubiteljima podmorja u Hrvatskoj. "Ta snimka predstavlja jedno od najvrjednijih podvodnih dostignuća te je direktni pokazatelj nužnosti rada na daljnjoj zaštiti te kritično ugrožene vrste", izvijestili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

WWF i Institut za oceanografiju i ribarstvo pokrenuli su 2019. godine istraživanje koliko jedinki sklata obitava u Jadranskom moru moru. Rezultati su pokazali da se populacija sklatova, od nekadašnje distribucije koja se protezala cijelim Jadranom, svela na mali dio koji obitava na Molatskom otočju.

Upravo je ta populacija bila zadnja nada za očuvanje vrste, koja je nekada bila široko i gusto rasprostranjena na cijelom Sredozemlju i istočnom Atlantiku.

"WWF već pet godina radi na istraživanjima i zaštiti sklatova kroz niz projekata. Snimke našeg suradnika Nikole Kosanovića potvrda su da sklat uistinu živi u zadarskom arhipelagu. Priča o zaštiti sklatova u Hrvatskoj polako postaje sinonim za borbu protiv gubitka bioraznolikosti Jadranskog mora, no ona nije samo priča o zaštiti jedne morske ribe. Sklatovi su nekada bili nedjeljivi dio identiteta lokalnih zajednica, a želimo da to i ostanu,“ rekao je Patrik Krstinić, voditelj programa za more u WWF Adriji.

Sklat izgledom podsjeća na ražu, zakopava se u pjeskovita i muljevita dna, lovi iz zasjede, a može narasti preko metar i pol. "Umjesto da se lovi i prodaje za 'sitniš', sklat bi mogao postati prepoznatljiv brend od kojeg bi otoci Molat, Silba i Olib, ali i cijela Zadarska županija, mogli imati značajnu korist jer ronioci plaćaju puno da ih vide. Sklat je vrlo skrovite prirode te svaka snimka ili fotografija predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje podvodne fotografije", navode iz WWF-a.

Pritom upozoravaju da je uznemiravanje te strogo zaštićene vrste kažnjivo zakonom.(Hina)