Toplinski val, koji je prije nekoliko dana zahvatio Cipar, donio je dnevne temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva, a u petak se, kako je najavila ciparska meteorološka služba, očekuje da u području Nikozije i okolnoj regiji dosegnu i 44 Celzijeva stupnja.

Toplinski val je počeo u ponedjeljak, a prognostičari kažu da će se nastaviti i sljedeći tjedan. Čak i noću termometri pokazuju vrijednosti tek nešto niže od 30 Celzijevih stupnjeva.

Liječnici upozoravaju da su tako visoke noćne temperature opasne jer ljudima onemogućuju kvalitetan san, a to znači da se zbog nesnosnih temperatura organizam ne uspijeva oporaviti od vrućine.

"Sparno je i vruće", komentirao je u petak ujutro jedan turist u programu ciparske televizije.

Ministarstvo rada naredilo je da se tijekom dana prekinu svi radovi na otvorenom. Potrošnja električne energije u četvrtak je dosegnula gornju granicu kapaciteta zbog intenzivnog korištenja klima uređaja, rekli su iz tvrtke za opskrbu električnom energijom. Stoga je na mrežu ponovno priključena elektrana koja je dosad bila u održavanju.

Zbog nesnosnih temperatura već u četvrtak škole su bile primorane prekinuti nastavu. 

Ministarstvo zdravstva svima je, a posebno turistima, savjetovalo odijevanje lagane i prozračne odjeće svijetlih boja, konzumiranje puno vode i boravak u hladu.

Liječnici opetovano savjetuju da se ne konzumira alkohol ni teška i masna hrana. (Hina)