Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavili su nakon zajedničkog sastanka kabineta u utorak u Mesebergu pored Berlina pojačanu suradnju i naglasili su ciljeve koja bi buduća Europska komisije trebala postići u svom narednom mandatu.

„Njemačka i Francuska kao tandem idu naprijed a Europa slijedi“, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon sastanka ministarskog vijeća dviju vlada u utorak navečer u dvorcu Meseberg pored Berlina.

I njemački kancelar Olaf Scholz i Macron su pred novinarima naglasili kako se Njemačka i Francuska „na kraju uvijek slože“ aludirajući na vijesti o pogoršanju odnosa dviju država u posljednje vrijeme.

„Mi često startamo s različitih pozicija ali se na kraju nađemo“, rekao je Scholz.

Investicijski šok za EU

Oba državnika su izrazila mišljenje kako Europska unije u sljedećem mandatu Europske komisije mora pojačano ulagati u ključne sektore budućnosti kao što je umjetna inteligencija, klimatska tehnologija i kvantna tehnologija.

„Europskoj uniji je potreban investicijski šok“, rekao je Macron.

Francuska i Njemačka će na predstojećem susretu skupine G7 u Italiji inicirati trajnu financijsku pomoć Ukrajini.

Dozvola Ukrajini za upotrebu zapadnog oružja i za ciljeve u Rusiji

Scholz i Macron su također rekli kako Ukrajini žele dati svjetlo da zapadnim naoružanjem napada ciljeve ne teritoriju Rusije s kojih se napada Ukrajina.

„Mi ne smijemo međutim dopustiti da Ukrajina napada druge ciljeve na području Rusije, posebice ne civilne“, rekao je Macron. Scholz je dodao da se Ukrajina mora pridržavati međunarodnog prava „što je do sada dobro funkcioniralo“.

Isto tako je najavljeno kako Francuska i Njemačka žele raditi na razvoju zajedničke rakete dugog dometa.

Dvojica državnika su uputila i apel Izraelu da se poštuje zahtjeve Međunarodnog suda i obustavi ofenzivu u Rafahu.

Posjet ocijenjen kao uspješan

Sastankom ministar obje vlade završen je trodnevni državni posjet Emmanuel Macrona, što je prvi posjet takve vrste nakon desetljeća.

Macron se u nedjelju sastao i s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i prisustvovao proslavi 75. godišnjice donošenja Njemačkog ustava a u ponedjeljak je u Dresdenu održao programski govor u kojem je pozvao na veće jedinstvo Europe i ustrajanju na pomoći Ukrajini.

Danas je u Muensteru primio Vestfalsku mirovnu nagradu. I tom prilikom Macron je pozvao na više jedinstva u Europi i potrebu osamostaljenja od SAD-a kad je u pitanju obrambena politika.

Njemački mediji trodnevni posjet Macrona opisuju kao „uspješnu demonstraciju sloge Njemačke i Francuske“ nakon što se posljednjih mjeseci u javnosti učestale priče o osobnom neslaganju Macrona i Scholza. (Hina)