Ivan Turudić u ponedjeljak je preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika i na konferenciji za novinare najavio skore razgovore s Uskokom, županijskim i općinskim državnim odvjetništvima, ali i ministrom pravosuđa.

Istaknuo je da je za uspješan rad nužno izmijeniti Zakon o Državnom odvjetništvu, Zakon o Uskoku, ali i Zakon o kaznenom postupku u čemu, kako je rekao, očekuje "pomoć svih mjerodavnih".

I prije stupanja na dužnost najavio je da će mu jedna od prioriteta pronaći "unutar kuće" ravnatelja specijaliziranog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta, Uskoka, kojega vodi vršiteljica dužnosti Željka Mostečak od ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine.

Najavio je da će nakon primopredaje dužnosti sa svojom prethodnicom Zlatom Hrvoj Šipek donijeti novi raspored poslova, a najavio je i kadrovske promjene.

O njima je, dodao je, prerano govoriti, no sve će biti napravljeno u iduća dva ili tri tjedna.

"Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva i da ćemo dobro surađivati", kazao je Turudić novinarima koji su novog glavnog državnog odvjetnika nakon uvodnog govora dočekali s nizom pitanja, među ostalim i o slučajevima iz kojih će se morati izuzeti poput onoga u kojemu je glavna osumnjičena bivša političarka Josipa Pleslić, ranije Rimac. 

Turudić: Vlada neće imati popuste, a EPPO u meni ima saveznika

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić najavio je u ponedjeljak nakon preuzimanja dužnosti kako vlada Andreja Plenkovića neće imati nikakve popuste, da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u njemu imati lojalnog saveznika te da će mu predmet Agrokor biti prioritet.

Turudić je, odgovarajući na pitanja novinara o njegovom stavu prema korupciji, posebno među vladajućima, istaknuo da Plenkovićeva vlada neće imati popusta te je dodao da će tužiteljstvo postupati ako bude sumnje. "Ako ne bude sumnje. Nećemo postupati", kazao je.

Govoreći o svojem odnosu s premijerom, ali i predsjednikom Zoranom Milanovićem, Turudić je naglasio da se on neće promijeniti. Rekao je kako s predsjednikom RH nema odnos te da ga ne treba ni biti.

Što se tiče Plenkovića, Turudić je ocijenio da je premijer donio ispravnu odluku kad ga je izabrao za glavnog državnog odvjetnika. ''Takve se odluke ne donose da bi se isplatile'', istaknuo je.

Odbio razgovarati o Mamićima i Geodetskom fakultetu

Turudić je govorio i o suradnji s EPPO-om, naglasivši da će taj ured u njemu imati lojalnog suradnika. "Ja nisam protiv EPPO-a, nemam ništa protiv njih. Rekao sam da je EPPO imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor i slično. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a", kazao je poručivši novinarima da je to "bitna razlika od ovoga kako vi to predstavljate".

Na upite o 'lex AP', Turudić je odgovorio "mislite da ću odavati izvide... pa neću", a dotaknuo se i optužnice u slučaju Agrokor koja je već dva puta bila povučena. "To je prioritet kojem su snažno prionuti. Ja tu mogu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar Županijskog državnog odvjetništva", rekao je.

Ocijenio je da najprije treba vidjeti tko je naložio vještačenje i tko je našao vještaka, a na pitanje o njegovom mogućem izuzeću u tom predmetu odgovorio je protupitanjem zašto bi se izuzeo iz toga da ocijeni je li vještačenje provedeno pravilno.

"Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac, tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev 2016., prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke. To govorim s porugom", kazao je.

Istaknuo je da je od danas na dužnosti te da ga se može pitati za ono što će biti u budućnosti, ali je odbio odgovarati na pitanja o predmetu Geodetski fakultet i o slučaju odbjegle braće Mamić.

Na pitanje hoće li se izuzimati iz takvih predmeta, odgovorio je s ''ma dajte, molim vas''. Rekao je i kako ga "baš briga" ako čuje da se neki sudac našao s nekim Mamićem. "Vi insinuirate da ja počinio kazneno djelo? Pitate me za nešto od prije devet godina", nadodao je.

Turudić: Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski

Novinare je zanimalo i Turudićevo mišljenje treba li preispitivati diplome iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i ona ministra poljoprivrede Josipa Dabre koji je studij završio u Travniku.

"Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene dužnosti, to se radi po službenoj dužnosti", rekao je.

Govoreći o Uskoku, Turudić je naglasio da mu je cilj približiti Uskok i Državno odvjetništvo jer je to, kako ističe, važno za rad obje institucije. "Snažno se zalažem za osnivanje Visokog državnog odvjetništva", dodao je,

Rekao je i da će već sutra imenovati novog vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka, a nadodao je kako smatra da bi se Uskok trebao baviti puno manjim brojem predmeta, kao i da mnoge predmete mogu raditi niža državna odvjetništva.

Najavio je i da će se zalagati za poboljšanje uvjeta rada u Uskoku i DORH-u te da nekadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ostaje u DORH-u u kojem radi kao savjetnik na predmetima vezanim za Ukrajinu i BiH. Turudić je rekao i da je odlučio tko će mu biti prvi zamjenik, ali nije htio otkriti ime navodeći da će se sve znati ovih dana.

Novi glavni državni odvjetnik je kazao da će se potruditi da DORH bude otvoreniji prema javnosti nego što je bio dosada, ali je na pitanje hoće li informirati javnost o pokrenutim izvidima odgovorio niječno. "Ništa mi nije teško, ne osjećam nikakav pritisak. Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski. Došao sam raditi svoj posao i da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga ja danas zatekao", zaključio je. (Hina)