Vlada je na prvoj sjednici u novom, trećem mandatu s premijerom Andrejom Plenkovićem na čelu, u ponedjeljak dala suglasnost Imunološkom zavodu za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini za izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog antitoksina.

Vlada je dala suglasnost Zavodu za sklapanje ugovora o javnoj nabavi za projektiranje i izgradnju postrojenja na lokaciji Radne zone Rugvica - sjever u općini Rugvica, u iznosu od 4,8 milijuna eura.

Radi se o projektiranju i izgradnji biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija otrovnica.

"Izrazito mi je zadovoljstvo na prvoj sjednici u mandatu nove Vlade predložiti usvajanje tako važne odluke za zdravstveni sustav jer je revitalizacija Imunološkog zavoda strateški projekt utemeljenja biotehnološke neovisnosti Hrvatske. Ovim aktom nakon gotovo 30 godina oživjet će proizvodnja važnih biofarmaceutskih proizvoda", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vlada time nastavlja provedbu strateških projekata ključnih za zdravlje hrvatskih građana, dodao je Beroš te pojasnio da nabava predstavlja prvu fazu revitalizacije Imunološkog zavoda, nakon čega slijede još dvije - izgradnja pogona za frakcionaciju plazme te izgradnja pogona za proizvodnju virusnih cjepiva.

Vlada je donijela i odluku o pružanju višegodišnje razvojne i humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Sirije i susjednih zemalja u povodu održavanja Osme briselske konferencije - Potpora budućnosti Sirije i regije, doprinosom u ukupnom iznosu od 600.000 eura kroz trogodišnje razdoblje od 2025. do 2027. godine.

Plenković: velika čast je još jednom raditi za Hrvatsku i za iduće četiri godine najavio podizanje prosječne razvijenosti, mirovina i socijalnih davanja.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak, na početku prve sjednice Vlade u svom trećem mandatu, da je njegovoj Vladi velika čast još jednom raditi za Hrvatsku i za iduće četiri godine najavio podizanje prosječne razvijenosti, mirovina i socijalnih davanja.

Program Vlade je sadržajan, realan, ambiciozan i kvalitetan u pogledu zajedničkih ciljeva za Hrvatsku, hrvatski narod, gospodarstvo i sve naše sugrađane, rekao je premijer u uvodnom obraćanju.

Uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska - pet je prioriteta u četverogodišnjem programu nove Vlade u kojoj su tri ministarstva - poljoprivreda, demografija i gospodarstvo - pripala HDZ-ovu koalicijskom partneru DP-u.

"Želimo kroz četiri godine prosječnu razvijenost Hrvatske podići na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a i stvoriti preduvjete za daljnji rast kreditnog rejtinga", naglasio je Plenković.

Vladin program je sinteza političkih programa stranaka koje su dio većine, a među ciljevima su podizanje plaća i broja zaposlenih te veće mirovine, naknade za novorođenčad, roditeljske i socijalne naknade.

Osvrnuvši se na protekle parlamentarne izbore, Plenković je ocijenio da su zbog protuustavnog ponašanja predsjednika Republike Zorana Milanovića i nekih oporebenih stranaka bili na rubu regularnosti.

"Većina hrvatskih građana podržala je smjer zemlje upravo onakav kakav smo mi željeli, politiku koju smo vodili i dali su nam povjerenje da nastavimo raditi i provoditi naš program", rekao je Plenković.

Nova Vlada ima 18 umjesto 16 ministarstava

Poručio je da od svih članova Vlade, kao i dosad, očekuje maksimalan angažman i trud u ostvarivanju programa, gospodarskog rasta i očuvanja socijalne kohezije.

Na sjednici su prvi put sudjelovali ministri iz redova DP-a - Josip Dabro, Ivan Šipić i Ante Šušnjar te HDZ-ov Tonči Glavina. Ministarstva su preuzeli jutros te su svi poručili da su spremni za nove izazove.

"Povjerenje itekako obavezuje", rekao je Plenković zahvalivši većini u Saboru koja im je dala povjerenje i dodao: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku."

Nova Vlada ima 18 umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, a ustrojena su dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Neka ministarstva su promijenila naziv, riječ je o Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. (Hina)