HDZ je bio i ostao prvi izbor, sada i s još boljim rezultatom od gotovo 30 posto. No, rast bilježi i SDP, u svibnja su nešto iznad 23 posto. Za treću poziciju bore se Možemo i nova stranka u vlasti - Domovinski pokret. Sve četiri prve opcije, vidimo, bilježe rast u odnosu na ožujak prije izbora

RTL donosi prve rezultate CRO Demoskopa nakon izbora i dogovora o novoj većini! Prema rezultatima istraživanja ima nekih promjena koje su znakovite u kontekstu Europskih izbora idućeg mjeseca dok oko rejtinga političara ima i iznenađenja!

HDZ je bio i ostao prvi izbor, sada i s još boljim rezultatom od gotovo 30 posto. No, rast bilježi i SDP, u svibnja su nešto iznad 23 posto. Za treću poziciju bore se Možemo i nova stranka u vlasti - Domovinski pokret. Sve četiri prve opcije, vidimo, bilježe rast u odnosu na ožujak prije izbora.

Istodobno - topi se rejting Most-a, ovaj mjesec pali su na 5,6 posto. Znamo da su uslijed slaganja liste za europske izbore ostali bez bračnog para Raspudić, pa je ovo mogući efekt. Sve su ostale opcije značajno daleko - od HSS-a, Fokus-a, a među top deset ušla je i stranka Mislava Kolakušića Pravo i pravda. Isti rejting ima HSU, slijede Centar, IDS, pa Radnička fronta, oko 1 posto.

Tu je i nezavisna platforma Sjever Marije Posavca, pa HNS, onda Hrvatski suverenisti čija je Vesna Vučemilović nakon izbora podržala Vladu zbog čega je izbačena iz stranke. Smanjio se bazen neodlučnih; manje ih je od 10 posto.

Dolazimo do najveće promjene istraživanja: s liste najpozitivnijih političara novi-stari premijer smijenio je predsjednika koji nije uspio postati premijer. Andrej Plenković nakon tri godine prvi je izbor među ispitanicima. U odnosu na ožujak Plenković bilježi rast, a Milanović pad, ali vidimo da je razlika mala. Na trećem mjestu u svibnju je Sandra Benčić.

Sličan je rejting čelnika Domovinskog pokreta Ivana Penave koji će formirati Vladu sa svojom bivšom strankom. Slijede Tomislav Tomašević i Ivan Anušić s istim rejtingom, a u top 10 probio se i Mislav Kolakušić koji je na DP-ovoj listi osvojio mandat na parlamentarnim izborima, ali se sada bez njih bori za novi mandat u Europskom parlamentu.

Sličan je rejting i Biljane Borzan koja tamo također želi i prva je na SDP-ovoj listi. Slijedi Nikola Grmoja, pa Peđa Grbin koji je, unatoč porazu, i dalje predsjednik SDP-a. Nitko je i dalje tražen - za gotovo petinu građana on je najpozitivniji.

Premijer i najnegativniji političar

Premijer nije prvi izbor samo na ljestvici najpozitivaca. I dalje je uvjerljivo najnegativniji političar u zemlji. Slijedi, uz značajan rast negativnog doživljaja predsjednik Republike, pa Ivan Penava koji je u ožujku bilježio tek 1 posto negativnog doživljaja. Trend neželjenog rasta vidimo i kod Milorada Pupovca koji je, zbog uvjeta DP-a, ispao iz vladine računice.

Na listi negativaca su još: Peđa Grbin, Hrvoje Zekanović, pa vođe stranke Možemo: Sandra Benčić i Tomislav Tomašević…

Istraživanje je za RTL provela Promocija plus od 6. do 8. svibnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz pouzdanost od 95 posto.

Opširnije donosi danas.hr. (iPress)