Na početku govora Plenković je zahvalio građanima koji su izašli na izbore. - Zahvaljujući Milanoviću, održani su na ovaj bizaran dan, ali ono što je bitno, HDZ je treći put pobijedio na parlamentarnim izborima. Još je važnije da od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali treću vladu.

- Želim čestitati i drugim strankama koje su na ovim izborima poražene od HDZ-a, a mi ćemo nastaviti svoje politike.

Plenković se na kraju izborne večeri u ranim jutarnjim satima u četvrtak zahvalio svim biračima i sugrađanima koji su sudjelovali na ovim izborima za Hrvatski sabor.

Nastavit ćemo našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva, bilo na unutarnjem ili međunarodnom planu, dodao je.

Osvrnuo se i na poruke oporbe te zabrinjavajućim ocijenio da ona i večeras, kako je rekao, nakon što su ih po treći put porazili na parlamentarnim izborima, i dalje govori o "nekoj vladi kvazi-nacionalnog spasa".

U dvorani je objava privremenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), s obrađenih oko 91 posto biračkih mjesta, dočekana pljeskom okupljenih članova stranke, kao i Plenkovićev dolazak u dvoranu uz ritmove pjesme "Eye of the tiger".

- Kampanju smo morali voditi u kontekstu kršenja Ustava od strane Milanovića i onih koji ih podupiru. Zabrinjava da oni i dalje, nakon što smo ih porazili na izborima, govore o vladi nacionalnog spasa koja nas valjda treba spasiti od Šengena, LNG-a i drugih postignuća. Ta velika razlika između nas i drugih stranaka, pogotovo onih koji su i večeras artikulirali svojevrsni govor mržnje prema HDZ-u.

"Umjesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje", rekao je. Naglasio je da us kreirali ozračje koje nije primjereno.

"Pozivam sve one stranke koje su dobile povjerenje, a ne pokazuju isključivost kao što je SDP, koji je pao za 20 mandata uz kršenje Ustava i prolivenu žuč. To je katastrofalno provedeno vrijeme u oporbi. Oni ne zaslužuju voditi vladu. Mi smo dobili povjerenje s našim partnerima", rekao je.

"Mi ćemo voditi računa o interesima hrvatske države, a hrvatsko gospodarstvo ima ključni interes, a to je odmah, što prije formiranje većine, Sabora i nove Vlade", rekao je Plenković.

"Čuvanje stabilnosti i hitno formiranje sabora i vlade, samo tako u ovim okolnostima u kojima se Europa i svijet nalaze možemo zajamčiti socijalnu sigurnost za hrvatske građane", rekao je.

Poručio je da je vrijeme pobjede i slavlja.

"Predlažem da se malo i zabavimo: I da već od sutra krenemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i države", rekao je.

‘Pobjednici smo, sutra ujutro krećemo u formiranje većine‘. (Hina/iPress)