Ne možemo se ne zapitati je li ovo jutros što gledamo uvertira u olujno i pakleno nadolazeće ljeto. Naime, u našem dijelu Sredozemlja razvila se ogromna olujna linija koja se proteže 700 kilometara, a tek je početak ožujka.

Ovakav fenomen razvio se u sklopu Genovske ciklone i tople, te vrlo nestabilne zračne mase koja na prednjoj strani prodire prema sjeveru. Uslijed naglog vertikalnog uzdizanja zraka javljaju se konvektivni procesi koji u ovako toploj atmosferi bogatoj energijom mogu potrajati satima, JAVLJA ISTRAMET.

U nastavku dana, uslijed popunjavanja ciklone, nestabilnosti će slabiti i seliti se prema jugu, međutim u srednjem i južnom Jadranu i dalje može biti jačih grmljavinskih nestabilnosti. U Istri s druge strane poslijepodne slijedi postupno smirivanje vremena, međutim samo privremeno.

Nestabilno vrijeme očekuje nas do daljnjega, a već za vikend moguće je i dugotrajnije pogoršanje uz novi prodor velike količine vlažnog i nestabilnog zraka s Atlantika. U takvoj situaciji ponovno bi dominirala južina uz dolazak nove količine saharskog pijeska i za doba godine visokih temperatura zraka, donosi Istramet