Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost mora utvrditi.

Tomašević je izvijestio je je da je dovoz smeća na Jakuševec, gdje se jutros dogodio novi odron, suspendiran, mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Svi nalazi inspekcije dosad nisu pokazale nepravilnosti, ali još uvijek se čeka analiza, rekao je Tomašević novinarima na Jakuševcu gdje se odron otpada dogodio i prije nešto manje od mjesec dana.

"Moramo pričekati nalaze i rezultate te istrage da odgovorimo odgovorno na pitanja vezana za odron koji je bio prije tri tjedna", rekao je.

Poručio je da se takve stvari ne smiju događati i da će napraviti sve što relevantne državne institucije utvrde da treba napraviti.

Ono što je ključno je sigurnost radnika i sigurnost građana. Za sada, mjerne postaje koje ovdje jesu na Jakuševicu ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za sumporovodnik, niti za metan, kazao je. 

Novi odron smeća, drugi u manje od mjesec dogodio se u ponedjeljak oko 6,40 sati.

Policija osigurava mjesto događaja. Zatvorena je Sajmišna cesta od Jakuševca u smjeru zapada. 

Odron su izazvale velike količine biootpada koji se ne bi smio tamo odlagati?

Zagrebački odbor HDZ-a ustvrdio je u ponedjeljak da je novi odron smeća na Jakuševcu u kojem su jutros dvije osobe ozlijeđene, kao i 11. studenog izazvalo odlaganje velike količine razvrstanog biootpada, zbog čega prozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

"Odgovorno tvrdimo da je 11. studenog i danas, do odrona došlo isključivo radi odlaganja velike količine razvrstanog biootpada koji tamo nije trebao biti", priopćio je Gradski odbor HDZ-a.

Gradonačelnika i gradsku vlast prozivaju da već dulje vrijeme obmanjuju javnost tvrdnjom da se na Jakuševcu ne odlaže razvrstani biootpad, te su najavili da će ovih dana medijima dostaviti i fotografije koje potkrjepljuju njihove tvrdnje.

"Na temama Jakuševca je trenutna vlast osvojila zadnje lokalne izbore u Zagrebu, a sada taj isti sustav dovode do potpunog kaosa i alarmantnog stanja te velike opasnosti za Zagrepčane", poručuje zagrebački HDZ, koji je pozvao nadležne institucije na žurno djelovanje "jer je situacija na alarmantna današnjom potvrdom da je Jakuševec tempirana bomba punjena biootpadom".

Pitaju "koliko bi ljudi na Jakuševcu trebalo poginuti da se istraži što se tamo događa i što je prava istina, te je li to sanacija do kraja godine a koju je najavio trenutni gradonačelnik".

Tvrde također da su uz konzultacije sa stručnjacima iz područja zaštite okoliša došli do saznanja da odron, osim što predstavlja ugrozu za djelatnike koji rade na Jakuševcu, predstavlja i zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane radi oslobađanja štetnih plinova, a što se intenzivno osjeća čak i na velikim udaljenostima, kao i štetnog utjecaja na otpadne vode i cijeli sustav unutar deponija.

Ističu da su prvi upozorili da se na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište, ali da je tek četvrti dan nakon incidenta trenutna gradska vlast priopćenjem poručila građanima da je: „sve pod kontrolom“. Sada možemo vidjeti razmjere te kontrole ili bolje rečeno namjere, a to je zataškavanje istine o brdu Jakuševec i odlaganju razvrstanog biootpada, kažu u HDZ-u. (Hina)