Prosvjedi protiv femicida u Italiji zgroženoj umorstvom Prosvjedi i bdijenja protiv femicida održavaju se u subotu na Međunarodni dan iskorjenjivanja nasilja nad ženama diljem Italije zgrožene smrću 22-godišnje studentice koju je umorio bivši dečko zadavši joj najmanje 20 ubodnih rana, prenose agencije.

Pripremajući se primiti diplomu biomedicinske inženjerke Giulia Cecchettin pošla je 11. studenog kupiti odjeću za promociju s bivšim dečkom Filippom Turettom, a zatim je par nestao.

Snimka nadzorne kamere koja prikazuje posljednje trenutke njezina života pojavila se nekoliko dana poslije. Turetta (22) je ubio svoju bivšu partnericu na parkiralištu u blizini njezine kuće u Vigonovu blizu Venecije, rekao je istražni sudac.

Nakon tjedan dana potrage tijelo Giulie Cecchettin pronađeno je na dnu jarka zamotano u crne plastične vreće s tragovima brutalnog ubojstva - glava i vrat prekriveni s najmanje 20 dubokih uboda. Vjeruje se da je umrla u noći 11. studenog.

Italija je izdala uhidbeni nalog za Turettom koji je lociran u Njemačkoj kod Leipziga i u subotu bi trebao biti izručen Italiji.

Podaci talijanskog ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je samo ove godine u Italiji dosad ubijeno 106 žena, od kojih su 55 navodno ubili partneri ili bivši partneri.

Prosvjedi i bdjenja održavaju se diljem zemlje od 11. studenoga, a talijanski mediji zaokupljeni su slučajem.

U Rimu u subotu u organizaciji feminističkog pokreta Jedna od nas manje održava se prosvjed, a manifestacije održavaju i gradovi kao što su Milano, Torino, Genova, Bologna, Firenca, Bari, Napulj, Palermo.

"Vi ste budućnost i svatko od vas pokušava poboljšati što nedostaje na svim razinama, od nastavnika do studenata i roditelja, učitelja", rekao je Gino Cecchettin, Giulijin otac u petak obraćajući se stotinama okupljenih studenata koji su na sveučilištu u Padovi gdje je njegova kći studirala nazočili otkrivanju crvene klupe u spomen ženama žrtvama nasilja.

"Možda razmjenom ideja možemo zajedno naći protokol, način da iskorijenimo nasilje, posebno nasilje nad ženama", poručio je otac ubijene studentice. "Danas smo ovdje za Giuliju ... želim da svatko od vas promisli svakog dana što može učiniti da poboljša naše živote i živote naših voljenih, naših susjeda, prijatelja, a iznad svega žena", rekao je Cecchettin.

U petka je talijanska premijerka Giorgia Meloni ponovno obećala nastaviti borbu protiv nasilja nad ženama te je rekla da se ponosi odlukom parlamenta.

U srijedu je Senat jednoglasno sa 157 glasova podupro vladin prijedlog zakona o borbi protiv nasilja nad ženama. (Hina)