Brodska Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, poznata po praćenju suvremenih trendova u obrazovanju, potreba tržišta rada i uvođenju tehnoloških inovacija u nastavni proces, odnedavno u poljoprivrednoj proizvodnji i praktičnoj nastavi koristi i dronove, piše u četvrtak Večernji list.

Škola je nabavila dvije bespilotne letjelice pomoću kojih će učenici snimati i izrađivati detaljne 3D karte školskog vrta te detektirati nedostatak hranjivih sastojaka i prisutnost štetnih organizama.

U sklopu 35 tisuća eura vrijednog europskog projekta Geodron učenici su nedavno završili stručnu praksu u Španjolskoj, gdje su usavršili umijeće upravljanja letjelicama i provedbu izmjera dronovima klasičnom i fotogrametrijskom metodom. Sada će to svoje znanje primjenjivati u praksi.

Mjerenjem svoga školskog vrta iz zraka dobit će, ističu u školi, puno točnije i brže podatke nego kada bi to radili klasičnim metodama.

- Dronove zasad koriste učenici koji se školuju za tehničara geodezije i geoinformatike na praktičnoj nastavi unutar programa fotogrametrije u drugom razredu te maturanti u izradi završnih radova - kaže Martin Tokić, nastavnik geodetskih strukovnih predmeta u školi i voditelj projekta Geodron.

Uz dron s klasičnom RGB kamerom koji snima obične fotografije rezolucije 20 megapiksela, škola je sada nabavila i multispektralni dron sa sustavom od šest kamera koji snima i infracrveni i ostale nevidljive spektre. Vrlo je koristan u poljoprivredi zato što se kombinacijom nastalih snimaka mogu uočiti štetočine i prevenirati bolesti koje se pojavljuju na biljkama.

Dronove koriste za aerofotogrametrijsku izmjeru kojom se puno brže nego klasičnim metodama dobivaju 3D modeli cijelog snimanog područja.

Letjelice će škola implementirati u sve poljoprivredne i šumarske smjerove, uključujući i geodete koji će njima upravljati, i tako poboljšati poljoprivredne procese, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Balen. (Hina)