Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je u ponedjeljak sporazume i ugovore vrijedne 13,6 milijuna eura za 92 projekta sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Ugovore i sporazume je ravnateljima županijskih lučkih uprava te gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije uručio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Tim sporazumima i ugovorima sufinancirat će se projekti izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture, kao i projekti sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Butković je naglasio da je riječ o nacionalnim sredstvima koja su planirana u državnom proračunu, na poziciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dodavši da se ove godine dodjeljuje 13,6 milijuna eura. Nakon dodjele mora se provesti javna nabava.

"Svake godine je interes Ministarstva, a vjerujem i vas, da se ta sredstva i potroše", naveo je Butković.

Uputio je apel da se s radovima krene što prije i da se sredstva utroše. 

"Iskustvo je pokazalo da mnogi ne iskoriste sva sredstva, pa ih onda prenašaju u sljedeću godinu, tako da vas molim da uspijete to sve potrošiti", poručio je Butković okupljenim ravnateljima županijskih lučkih uprava, gradonačelnicima i načelnicima općina.

Podsjetio je da su 2016. godine, kada je postao ministar,  sredstva za tu namjenu iznosila 25 milijuna kuna, a danas su na razini od otprilike 100 milijuna kuna.

Uz to, kazao je, postoje i mnogi europski projekti koji financiraju slične stvari. "Zovem to renesansom na hrvatskoj obali budući da se nikada nije ulagalo u hrvatske luke kao posljednjih godina", istaknuo je ministar. 

Naglasio je da krajem ove godine završava aktualna EU financijska perspektiva, a da su ulaganja u luke proteklih pet, šest godina iznosila oko dvije milijarde kuna ili 300 milijuna eura. Kazao je i da se u novoj financijskoj perspektivi ponovno otvara financiranje takvih i sličnih projekata, kao i da i Nacionalni program oporavka i otpornosti definira realizaciju sličnih projekata. 

"Možemo biti zadovoljni da se iz više izvora, najprije europskih, a onda i nacionalnih, obnavlja i gradi lučka infrastruktura", ustvrdio je Butković, dodavši da svako uređeno mjesto želi imati uređenu rivu te dovoljan broj sigurnih komunalnih vezova. (iPress)