U Istri, Rijeci i Dalmaciji na snazi je upozorenje DHMZ-a na hladni val koji može utjecati na zdravlje ljudi i danas i idućih nekoliko dana.

Danas je pretežno je vedro diljem Hrvatske, samo je u gorju oblačnije. Minusa ima i duž obale, gdje jaka bura pojačava dojam hladnoće.  Hladno će biti i u nastavku dana. Njahladniji u Istri jutros je bio Pazin s -8, uz obalu je bilo oko 0 uz osjet i do -5 stupnjeva. Najviše dnevne temperature biti će oko 5-6 stupnjeva. 

Istramet javlja kako je najniža temperatura zraka izmjerena na poznatom mrazištu Palud na Rovinjštini gdje je bilo -9,7 °C. Tako niska temperatura zraka poprilično blizu mora uvjetovana je specifičnim reljefom.

U Pazinu je bilo -8,7 °C, dok se u ostatku središnje Istre temperatura zraka uglavnom kretala od -6 °C do -3 °C. Naročito hladno bilo je i na Poreštini. Naša postaja u Poreču izmjerila je čak -5,6 °C, dok su u zaleđu temperature bile još i niže.

Stabilna će biti i srijeda u unutrašnjosti, doduše, uz promjenjivu naoblaku, pri čemu u gorju može pasti malo snijega. Na moru sunčanije, eventualno prema otvorenom uz koju kap kiše, ali i dalje će puhati jaka bura, na mjestima olujna.  U Istri će u srijedu zbog bure biti na snazi narančasti meteoalarm.

Drugi dio tjedna donosi slabljenja vjetra, ali i nastavak stabilnih prilika. Prema kraju tjedna bit će ipak malo manje hladno.

A6 između Kikovice i Delnica samo za osobna vozila

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, a obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar, upozoravaju u utorak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica pa HAK poziva vozače na pojačan oprez te prilagođavanje brzine i načina vožnje uvjetima na cestama.

U pomorskom prometu nema poteškoća. (iPress)