Ministar socijalne politike Marin Piletić ne slaže se sa stranačkim kolegama iz saborskog Odbora za obitelj koji je zaključio da Hrvatska treba preispitati sva zasnovana posvojenja djece iz drugih zemalja.

- Smatram da revizija nipošto ne bi bila u interesu djeteta, posebice one djece koja su tu već više godina i koja su uključena u zdravstveni i obrazovni sustav. Ministarstvo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenulo je izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu kako bi se zakonski taj problem u budućnosti riješio – kaže Piletić.

Pitanje revizije legalnosti dosadašnjih posvojenja - a proteklih je godina, prema podacima Ministarstva socijalne politike, samo iz DR Konga posvojeno 131 dijete - najkontroverznije je pitanje proizašlo iz afere Kongo.

Zaključci su uslijedili nakon što je saborski odbor prošli tjedan održao tematsku sjednicu o toj temi. Povod je bilo uhićenje četiri hrvatska posvojiteljska para koji su s četvero djece iz DR Konga početkom prosinca željeli napustiti Zambiju, a osumnjičeni su za pokušaj trgovanja djecom.

Parovi se od 23. siječnja brane sa slobode, a novo ročište na sudu u zambijskom gradu Ndola zakazano im je za ponedjeljak, 6. veljače.

- Smatram da je revizija svih posvojenja nužna jer je to pravni minimum koji je Hrvatska dužna napraviti, prije svega zbog interesa te djece - kaže Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), predsjednica Odbora.

Iako zaključci odbora nisu obvezujući, indikativno je da su ih izglasali zastupnici iz redova vladajuće većine. Zastupnici SDP-a te Veljko Kajtazi bili su suzdržani dok je Ivana Kekin (Nezavisna ljevica), kako saznajemo, odbila sudjelovati u glasanju uz obrazloženje da o njima nije provedena adekvatna rasprava, pišu novinari Jutarnjeg lista Kristina Turčin i Goran Penić. (Hina)