Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u petak posebno upozorenje zbog obilnih oborina koje se očekuju predstojećeg vikenda, a koje mogu izazvati lokalne urbane i bujične poplave.

I narančasti meteoalarm za Istru upozorava, uz olujno jugo i grmljavinsko nevrijeme, na količinu oborina i do 100 mm. 

U noći na petak, 9. prosinca, prognozirane su intenzivne i obilne oborine na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti pa DHMZ upozorava na moguću lokalnu pojava bujičnih i urbanih poplava na navedenim područjima.

Tijekom jutra i prijepodneva u petak se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima.

DHMZ posebno ističe područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje se mogu očekivati iznimno velike količine oborina.

Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu, dodaje DHMZ.

Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm).

Snijega će, dodaje DHMZ, prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača.

Od ponedjeljka uz buru temperature će i na jugu Istre biti oko 0 ili u minusu. 

DHMZ upozorava i na prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama. (Hina)