Austrija će podržati članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer u srijedu u Zagrebu, nakon što se njegov ministar unutarnjih poslova ranije usprotivio proširenju šengenske zone i izazvao zabrinutost da će Beč blokirati pristupanje Hrvatske s prvim danom iduće godine. 

O tri zemlje glasat će se pojedinačno i samo Bugarska i Rumunjska mogu strahovati od austrijskog veta, rekao je Nehammer nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. 

"Podržat ćemo pridruživanje Hrvatske šengenskom prostoru, ali bit ćemo kritični prema nastojanjima Bugarske i Rumunjske", dodao je kancelar. 

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner izazvao je veliku zabrinutost u Hrvatskoj nakon što je rekao da se protiv proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Proteklih je dana više puta rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji. Ta je zemlja ove godine registrirala ulazak oko 100.000 migranata od kojih 75.000 prethodno nije registrirano ni u jednoj zemlji Europske unije. 

Nehammer je upozorio da je njegov ministar htio signalizirati da "šengen očito ne funkcionira i da su potrebne nove mjere".

No, istaknuo je da je "Hrvatska ispunila sve svoje obveze jer možemo pratiti odakle dolaze ilegalni migranti", a Rumunjska i Bugarska "imaju problema sa zaštitom granica". 

"Šengen ima smisla ako su vanjske granice EU-a toliko dobro zaštićene da nemamo problema unutar šengena", rekao je Nehammer. 

Plenković je izjavio da je "Hrvatska kao članica šengenskog prostora dio rješenja problema, ali Hrvatska nije problem".

Dodao je da je Zagreb svjestan zabrinutosti i poteškoća s kojima se Beč suočava u pogledu ilegalnih migracija i da je voljan svakoj zemlji dodatno pojasniti što je Hrvatska poduzela za zaštitu vanjskih granica EU-a,

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove sastaje se 8. i 9. prosinca kad će donijeti konačnu odluku o ulasku Hrvatske u šengensku zonu.

Pristupanje Hrvatske ranije su podržali Europska komisija i Europski parlament.

 

Austrijski kancelar: Neće biti austrijskog veta na ulazak RH u šengenski prostor

Austrijski kancelar Karl Nehammer je u utorak, dan prije posjeta Zagrebu, rekao  da njegova zemlja neće staviti veto na pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru.

“Teško da osjećamo bilo kakav migrantski pritisak iz Hrvatske prema sjeveru. Budući da Hrvatska ispunjava zahtjeve zaštite granice na uzoran način, ja tu ne vidim problem. O zemljama se glasuje pojedinačno”, rekao je Nehammer u razgovoru s novinarima u utorak u Klagenfurtu, a prenosi austrijski dnevnik Kleine Zeitung.

List dodaje da to “jednostavnim jezikom znači da je prijetnja vetom usmjerena prema Bugarskoj i Rumunjskoj.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner izazvao je veliku zabrinutost u Hrvatskoj nakon što je rekao da se protiv proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. On je proteklih dana u više navrata rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji.

To je istaknuo i kancelar Nehammer koji je rekao da je u Austriji “100.000 ljudi koji su neregularno prešli granicu, od kojih je 75.000 prešlo zemlje poput Rumunjske, Bugarske i Mađarske, a da ih tamošnja sigurnosna tijela nisu registrirala. To je sigurnosni rizik i o tome se moramo pobrinuti."

Nehammer u srijedu dolazi u radni posjet Hrvatskoj. (Hina)