Talijanska javnost je razočarana, a pogotovu ljevičari i članovi političkih stranaka lijevog centra Partito Democratico (Demokratska stranka) i Italia Democratica e progressista (Demokratska i progresivna Italija), jer je rimski fašistički list Secolo d'Italia u današnjem broju objavio izvještaj o susretu i govoru koja je buduća premijerka Republike Italije Giorgia Meloni održala u jednoj od dvorana Parlamenta u Rimu.

U izvještaju uz poruke iz opreme teksta Meloni ai suoi parlamentari - dare il massimo perl'Italia i Meloni ai parlamentari di FdI: Abbiamo rotto tutti gli schemi. Ora avanti per l’Italia (Meloni svojim parlamentarcima - dati čim više za Italiju. Razbili smo sve sheme. Naprijed za Italiju) koji je objavila novinarka Sveva Ferri (izvještaj je na istoimenom portalu objavljen 10. listopada u poslijepodnevnim satima) u bivšem glasilu neofašističke političke stranke Movimento Sociale Italiano - Destra Nazionale (MSI-DN) - Talijanski socijalni pokret - Nacionalna desnica (TSP-NS) i koji je ugašen nakon što je stranka koju je vodio lider Gianfranco Fini propala. Meloni je, među ostalim, rekla: "Mi smo potpuno drugačiji (pod. S. F.) od svega što je do sada viđeno. Nismo inspirirani ni od koga, ali mi smo naša povijest i željeli bi izabranim parlamentarcima da budu sutra model inspiracije (...).

Ako i kada nam predsjednik Republike povjeri zadaću, cilj nam je biti spremni i što brži u formiranju vlade. Prema izvještaju novinarke Ferri, sastanak s parlamentarcima stranke Talijanska braća trajao je više od sat vremena i Meloni je istaknula da imaju tim sastavljen od profesionalaca, učitelja, ekonomista, predstavnika teritorija, administratora, muškaraca i žena koji će dati dušu i srce za obranu (pod. S. F.). Tim za izravna strana ulaganja u parlamentu spreman je dati sve od sebe naciji. Fašistički orijentirana novinarka vjerojatno se dogovorila s budućom predsjednicom talijanske vlade koje će dijelove govora podcrtati u izvještaju. Raditi će na pobuni Italije! Meloni je, nadalje, istaknula: "Prvi put imamo pravo da vodstvo naše koalicije bude (pod. S. F.) suočeno s izazovom sastavljanja vlade.

To je izazov za koji (pod. S. F.) osjećamo svu odgovornost i namjeravamo se suočiti s njim pokazujući ozbiljnost i sposobnost. A vama kažem: moramo ciljati na maksimum. I želim vam pet godina ponosa i pobjeda (pod. S. F.). Svaki put kad uđete u Parlament - dakle, bila je poticaj čelnika FDI-ja - morat ćete misliti na sve Talijane koji su 25. rujna u nama vidjeli svoju nadu i stavili svoju budućnost u naše ruke. Baš kao što će te morati misliti na sve one koji nisu glasovali za nas (pod. S.F.) jer su u nekim slučajevima izgubili nadu.

Na početku i tijekom održanog govora Meloni je dobila veliki pljesak i parlamentarci su izvikivali:"Giorgia, Giorgia". Da bi, potom, nastavila u stilu Benita Mussolinija kada je 1919. godine osnovao organizaciju Fašistički pokret a koja je godinu kasnije postala Partito Nazionale Fascista (Nacionalna fašistička partija) i Gianfranca Finija, tajnika neofašističke političke stranke MSI-DN i predsjednika postfašističke Alleanza Nazionale (Nacionalni savez) iz kojih su, nakon propasti tih stranaka, mnogi članovi prešli u stranku Talijanska braća.

Ona je dalje, uz ostalo, rekla: "Radit ćemo na brzom napretku počevši od pobune Italije (pod. S. F.) - protiv skupih računa, na opskrbi energijom i zakonu o proračunu. Jer ne možemo i ne želimo gubiti vrijeme. Sve što ćemo učiniti bit će obrana Talijana i nikada nećemo donositi odluke koje su protivne nacionalnim interesima (...). Rekla sam saveznicima i to govorim i vama (pod. S. F.) koji ste tim za izravna strana ulaganja u Parlamentu: cilj nam je ovoj naciji (pod. S. F.) pružiti najmjerodavniju moguću vladu. Nema prostora za sekundarna pitanja (pod. S. F.) u svezi s tim ciljem".

Meloni: Mi nismo čudovišta, živjela Europa domoljuba!

Ne tako davno prije ovog govora, Meloni je izjavila: "Mi nismo čudovišta, živjela Europa domoljuba. Potreban nam je hrabri EU!" Njen povik Živjela Europa domoljuba zasigurno je postfašistička i neonacistička Europa! Svjedoci smo, naime, da na starom kontinentu iz godine u godinu sve veći broj država dobiva upravo desne vlade, u nekim slučajevima neonacističke i profašističke. Da je Apeninski poluotok zahvatila profašistička zaraza postoje mnogobrojni dokazi: mediji postaju sve desničarskiji i profašistički! Kao i npr. poznati novinar i kolumnist Vittorio Feltri, 79-godišnji direktor ultradesničarskog dnevnog lista Libero, koji je bio direktor čak sedam dnevnih listova i tjednika od koji su Nazionale, Berlusconijev Il Girornale, profašistički Il Borghese (prije više godina Loredana Bogliun Debeljuh je dala opširnu izjavu o Istri i IDS-u te oštro kritizirala vlast Republike Hrvatske i da je hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman veliki nacionalist).

Feltri: Giorgia je dala život svojoj stranci Fratelli d'Italia!

Vittorio Feltri je u Liberu još 11. srpnja ove godine objavio članak u kojem je napisao da mu se Giorgia nije svidjela ali danas je brani od uvreda 'lijeve špilje'. "S čuđenjem sam nakon nekoliko godina saznao da Meloni namjerava osnovati stranku koja će zamijeniti Nacionalni savez s obzirom da je Gianfranco Fini politički učinio samoubojstvo aferu stana i svađama s Berlusconijem, zbog čega se Fini pojavio kao čovjek više lijevog nego desnog centra (to je najveća laž! - op. A. Č.). Ukratko, kad je Fini nestao, naša Giorgia dala je život u svojoj stranci Frateli d'Italia (...)", napisao je Feltri, veliki mrzitelj svega što je "lijevo". Da je Fini ipak bio jak neofaštički lider i političar najbolje potvrđuju podaci da je obnašao mnoge funkcije, a najvažnije su potpredsjednik Vijeća ministara Republike Italije, ministar vanjskih poslova i predsjednik Zastupničkog doma. Feltri, međutim, piše istinu da je Fini nestao, bolje rečeno da je "politički mrtvac". (Armando Černjul/Foto: Ivan Pavičevac/Preslika naslovnice lista Secolo d'Italia)