Prema podacima, DHMZ-a najniža temperatura zraka danas je zabilježena na mjernoj postaji Zavižan, gdje je temperatura u 14 sati bila 0 stupnjeva. To je bilo dovoljno da ovaj planinski vrh na Sjevernom Velebitu zabijeli lagani snježni pokrivač. 

Situacija je najgora na Kupi i njezinim pritokama, a raste i vodostaj Save. U 15 sati je izmjereno 158 centimetara, a danas je u podne izmjereno najviše – 164 centimetra. U nižim dijelovima Ozlja Kupa se izlila po prometnicama, poljima, vrtovima te ušla u podrume mnogih kuća no uzvodno u Kamanju dolazi do stagnacije razine vode te je izgledno da je vrhunac vodnog vala blizu i da vodostaj više neće znatno rasti, doznaje se u tamošnjem Stožeru civilne zaštite.

Načelnik Stožera Stjepan Basar izjavio je Hini kako vodni val upravo prolazi Ozljem te dolazi do zatvaranja cesta.

U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine oborina za mjesec rujan, a apslolutni dnevni rekord, otkad postaje mjerenja bilježi Ogulin, objavio je u subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Velike količine oborina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, središnju Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mjestima uzrokovale velike materijalne i poljoprivredne štete.

Prema podacima DHMZ-a, u posljednja 24 sata najveća je količina oborina, izmjerena u Nacionalnom parku Risnjak, postaja Crni Lug, gdje su pale 192 litre kiše po četvornom metru. U Begovu Razdolju palo je 146 litara, u Delnicama 141 te Ogulinu 122 litre po četvornom metru.

U Ogulinu je izmjeren apsolutni dnevni rekord otkad se na toj postaji provode mjerenja, dodaju iz DHMZ-a.

Oko 90 litara palo je u Kutini i Čabru, dok se Slunj, Karlovac, Sisak i Senj kreću između 60 i 65 litara. U Zagrebu, na mjernoj postaji Maksimir, izmjereno je 55 litara kiše.

Iako Karlovac mjeri 63 litre padalina po četvornom metru, ta je količina veća od polovine mjesečnog prosjeka za rujan. U Karlovcu u istom mjesecu u prosjeku pada 108 litara a samo u zadnja 24 sata izmjerena količina iznosi 58 posto mjesečnog prosjeka.

Obilna količina padalina dovela je i do naglog porasta vodostaja rijeka.

Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, jutros je vodostaj dosegnuo 665 centimetara. Vodostaj rijeke Korane povećao se za 26 centimetara te sada iznosi 576 cm.

Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Kamanje su su u blagom opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Kamanje su u blagom porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Jamničke Kiselice vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, napominje DHMZ

U porastu su i pritoci Save, no vodostaji su trenutno u domeni srednje niskih i niskih voda.

U Ogulinu se Dobra izlila na DC 42, promet po posebnoj regulaciji

U uvjetima obilnih kiša na prostori sliva Gornje Dobre, u Ogulinu se rijeka Dobra izlila iz korita na državnu cestu D42, promet je u prekidu i odvija se obilazno sukladno posebnoj prometnoj regulaciji i signalizaciji, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru Civilne zaštite.

Zatvorena je Nazorova ulica od križanja s Križanićevom ulicom do križanja sa Ulicom Zagrad te se promet odvija obilazno Novom cestom, a gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović naglašava "da je to mjesto na kojem se Dobra redovito izlijeva, čim se njen kanjon napuni".

Domitrović je Hini po završetku sjednice Stožera Civilne zaštite u subotu rekao da se očekuje daljnji porast Dobre, pa i više vode na cestama u samom centru grada, ali da bi uskoro trebao vodostaj početi opadati.

"Ipak mislim da veće ugroze ovaj put neće biti", ustvrdio je.

Domitrović je pozvao građane na strpljenje, te da se u slučaju ugroze jave dežurnim službama 112, HGSS-a i Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

U Ogulinu se gradi sustav obrane od poplave, završen je dio velikih radova na budućoj retenciji, ali to sve, kaže Domitrović, još ne brani Ogulin od poplava, sve dok se ne sagradi i brana za akumulaciju. (Hina)