Suša i vrelo sunce koje je ovih dana domaće povrće "peklo" i na više od 43 celzija "ubrali" su većinu uroda na otvorenom, piše u četvrtak Večernji list.

Spaljenoj zemlji koja od lipnja vapi za kišom nema više pomoći, žale se ovih dana u Slavoniji i ostatku Hrvatske. Kukuruz je podbacio 50, negdje i 100 posto no kako ga u boljim godinama proizvedemo i dvostruko više od vlastitih potreba i među tri je top proizvoda kojima "pumpamo" vanjskotrgovinsku bilancu hrane, računa se da bi ga moglo biti dovoljno barem za vlastite potrebe.

Padnu li dovoljne količine kiše do Velike Gospe, urodi se možda i poprave za 20-tak posto, nadaju se ratari. Da nije dobro, najbolje se vidi i po puno skromnijoj ponudi na tržnicama a i znatno višim cijenama nego lani u ovo doba.

"Godina je teška, bit će tu svašta. Prinosi padaju 30-60 posto, ovisno o poziciji, uvjetima, navodnjavanju, temperaturama. I onaj tko ima sve uvjete zadovoljene imat će gubitke jer su temperature visoke i povrće to jako teško podnosi", objašnjava predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanac.

Dodaje kako će kulture koje se beru u jesen, poput kupusnjača, malo bolje proći, ako u međuvremenu padne kiša. Salata je u sadašnjim ekstremno vrućim uvjetima potpuno stradala, kao i rani kupus početkom ljeta. 

Zasad nema pokazatelja da bi moglo biti nestašica, možda tek pojedinih kultura ili sorata. No kako suša i visoke temperature pogađaju i veći dio EU, sigurno je da će robe biti manje i po višim cijenama.    

Ministarstvo poljoprivrede je predstavnicima HPK, HGK, Hrvatske voćarske zajednice i Zajednice udruga hrvatskih povrćara zakazalo sastanak u idući četvrtak na temu stanja i očekivanja u proizvodnji i trženju žitarica, uljarica, voća i povrća uslijed suše, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

Sirevi poskupjeli i do 100 posto

Usporedbom sadašnjih cijena sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine vidljivo je da su neki od njih poskupjeli nevjerojatnih 100 posto a praktički nema akrtikla koji nije u tom periodu značajno podignuo cijenu, piše u četvrtak Jutarnji list.

Većina sugovornika s kojima je dnevni list razgovarao kaže kako usprkos brojnim opravdanim poskupljenjima koja nastaju kao posljedica rasta cijena energenata, ne mogu razumjeti ovako drastičan rast cijena sireva, posebno s obzirom na činjenicu da sirovina, dakle mlijeko, nije porasla ni približno toliko.

Martin Evačić, predsjednik uprave Narodnog trgovačkog lanca (NTL) i član Hrvatske udruge poslodavaca kaže da je kompletan mliječni asortiman prema njegovim procjenama u godinu dana poskupio za sto posto, a kad su u pitanju sirevi, najviše su rasle cijene gaude koju Hrvatska većinom uvozi jer njena proizvodnja može pokriti dvadesetak posto potreba.

Dodaje kako smatra da su se proizvođači "zaigrali" i da bi im se poskupljenja koja su u brojnim slučajevima drastična uskoro mogla obiti o glavu jer je drastično pala prodaja tih proizvoda.

I predsjednik udruge proizvođača mlijeka Mliječni put Hrvatske Mario Rengel potvrđuje da sirovina nije poskupjela 100 posto.

"Cijena sirovine porasla je možda desetak posto iako su nam svi troškovi koji se tiču energije porasli za 100 posto. Dakle, proizvođači mlijeka na svojim leđima snose posljedice poskupljenja, a zašto proizvođači sireva dižu cijene, treba pitati njih", kazao je Rengel.
Jutarnji list kontaktirao je i neke od domaćih proizvođača sireva no do zaključenja broja nije dobio od njih nikakav odgovor, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić. (Hina)