Grade se veteranski centri i starački domovi za branitelje, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da će uz postojeći Dom hrvatskih veterana u Lipiku, nove veteranske centre dobiti Daruvar, Sinj, Petrinja i Šibenik.

Među najvećim izazovima s kojima se Ministarstvo hrvatskih branitelja susreće u radu su starenje braniteljske populacije, pri čemu je više od 23 posto njih starije od 65 godina, zatim porast njihovih zdravstvenih problema i smrtnosti te samačka domaćinstva u kojima hrvatski branitelji žive bez članova obitelji i o kojima se nema tko brinuti, a takvih je, prema podacima studije “Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja” koju su objavili Državni zavod za statistiku i resorno ministarstvo 2017. godine, oko osam posto.

Stoga EU projekt “Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj” postaje jedan od najvažnijih strateških projekata kojima se utječe na povećanje kvalitete življenja branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Projekt je sufinanciran sredstvima EU fondova u okviru financijskog razdoblja 2014. – 2020., a njime se, uz postojeći Dom hrvatskih veterana u Lipiku koji je u funkciji već tri godine, uspostavljaju, odnosno izgrađuju, rekonstruiraju ili dograđuju, četiri veteranska centra i to u Daruvaru, Sinju, Petrinji i Šibeniku.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 339 milijuna kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava predviđeno je trajanje Projekta do kraja 2022. godine te izgradnja sva četiri centra.

U veteranskom centru se na jednom mjestu osigurava provedba programa koji obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske i rekreacijske aktivnosti, kulturne i društvene aktivnosti na kojima će gostovati umjetnici i predavači iz različitih područja, duhovnu obnovu, suradnju s udrugama na pružanju izvaninstitucionalnih usluga, očuvanje i promicanje zdravog načina života i programe psihološkog osnaživanja i psihološke intervencije.

U centrima će korisnicima na raspolaganju biti multidisciplinarni tim, odnosno psiholog, socijalni radnik, fizioterapeut, kineziolog te ostalo stručno i medicinsko osoblje, uz individualni pristup korisniku. U sklopu svakog veteranskog centra postojat će spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata te će se u centrima obilježavati i sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata, piše novinarka Večernjeg lista Renata Rašović. (Hina)