Negativan test za ulazak u Sloveniju bez karantene od ponedjeljka će vrijediti kraće nego do sada, predviđeno je novim protokolom vlade koja je reagirala na ubrzano širenje omikron varijante.

Validnost negativnog PCR testa pri ulasku u Sloveniju bit će 48 sati od uzimanja brisa, a brzog antigenskog testa 24 sata od uzimanja brisa, dok se ostali uvjeti ne mijenjaju.

Također, novim mjerama koje stupaju na snagu u ponedjeljak mijenjaju se uvjeti za korištenje javnog prijevoza, pa će se njime smjeti koristiti samo osobe koje su cijepljene, preboljele covid-19 ili imaju negativni test, a uz to moraju nositi i zaštitnu masku.

U vlakovima i autobusima ograničava se i broj putnika na sjedećim mjestima, te je potrebna međusobna distanca putnika na stajaćim mjestima, a za kontrolu i provođenje protokola zaduženi su organizatori prijevoza, odnosno javna prijevozna poduzeća.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata prema još neslužbenim podacima potvrđeno 4.468 novih zaraza, skoro tri tisuće više nego prije sedam dana, a epidemiolozi strahuju da bi se širenjem omikron varijante koja postaje dominantna broj dnevnih zaraza na vrhuncu novog vala mogao povećati na deset tisuća, pa i više. (Hina)