Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović na državni proračun za 2022. godinu podnijela je 16 amandmana koji se tiču kvalitete života u Istri i Primorsko – goranskoj županiji. Amandmanima su obuhvaćeni razni segmenti, od sportske i prometne infrastrukture, preko zdravstvene i znanstveno – obrazovne do socijalne.

Potrebe Opće bolnice Pula obuhvaćene su s dva amandmana u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna u kojima se traži financiranje rekonstrukcije objekata. Iznosom od 10 milijuna kuna traži se financiranje rekonstrukcije bivše zgrade uprave Mornaričke bolnice kako bi se dobili smještajni kapaciteti za liječnike koji dolaze raditi u OB Pula. Preostalih 5 milijuna kuna predviđeno je za rekonstrukciju dva odjela unutar bolnice koji su nažalost ostali izvan projekta izgradnje zgrade nove bolnice. Radi se o Odjelu psihijatrije i Odjelu infektologije.

Potrebe KBC Rijeka obuhvaćene su amandmanom u iznosu od 5 milijuna kuna za nabavku uređaja za intraoperativno zračenje koji koriste onkološki pacijenti s područja Istre i Primorsko – goranske županije. Sadašnji uređaj učestalo se kvari što povećava mogućnost neuspješnog ishoda liječenja.

Kada su u pitanju objekti i potrebe u obrazovanju podneseno je šest amandmana koji pokrivaju Pulu, Umag i Fažanu. Ukupni iznos svih amandmana iz ovog područja je 26,9 milijuna kuna. U Puli se predlaže sufinanciranje projekta prenamjene Mornaričke bolnice u objekt za potrebe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u iznosu 6,9 milijuna kuna, rekonstrukcija Sveučilišne knjižnice u iznosu 1 milijun kuna, 6 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade Filozofskog fakulteta koja treba hitnu sanaciju te još jedan objekt u samom središtu Pule, a to je Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova. Obnova ove zgrade se već godinama obećava nastavnicima, roditeljima i mladim glazbenicima, izrađeno je nekoliko projekata obnove zgrade, međutim projekat se nije pomaknuo s „mrtve točke“.

Opremanje kampusa i umaške srednje škole, sufinanciranje izgradnje škole u Fažani

Umaška srednja škola predstavlja iskorak u obrazovanju na području Istarske županije, ali i Hrvatske. Projekt takvog kampusa koji će se prostirati na 3000 metara kvadratnih koštat će 80 milijuna kuna, amandmanom se predlaže da državni proračun financira barem opremanje objekta nakon završnih građevinskih radova s iznosom od 6 milijuna kuna.

OŠ Fažana jedna je od tri škole u Istarskoj županiji gdje se ne odvija jedno smjenska nastava. Općina Fažana izradila je projektno tehničku dokumentaciju, međutim ne raspolaže dovoljnim sredstvima za izvođenje radova i opremanje stoga se predlaže sufinanciranje iz državnog proračuna u iznosu od 5 milijuna kuna.

U Puli već dugo vremena stube kod Mornaričke crkve ne izgledaju primjereno onome što Pula i Hrvatska žele biti, grad i država kulture pa je predloženo financiranje uređenja istih iznosom od 500.000,00 kuna.

Na našu žalost Pula je grad koji treba pomoć u uređenju zapuštene infrastrukture pa se tako za područje sporta predlaže ukupno izdvajanje sredstava u iznosu 9 milijuna kuna kako bi se uredili objekti SRC Veruda i Dom braće Ribar.

NO Brijuni jedan su od zaštitnih znakova Istre i Hrvatske, tužno je gledati propadanje objekata koji se u svakoj važnijoj prigodi koriste za primanje svjetskih delegacija i hvaljenje prirodnim ljepotama. Povjerenstvo na državnoj razini koje je trebalo odlučiti o smjeru razvoja hotelijerstva na Brijunima nije proizvelo niti jednu A4 stranicu smjera razvoja, a kamoli nešto više. Stručnjaci u hotelijerstvu suglasni su kako je za veći dio obnove tri hotela: Neptun, Istra i Karmen, koji su pod strogom konzervatorskom zaštitom, potrebno 20 milijuna eura. Kako postoji još niz drugih infrastrukturnih problema koje treba riješiti predlaže se izdvajanje iznos od 150 milijuna kuna.

Za kraj, ali ne manje važno ostali su problemi prometne infrastrukture željeznica u Istri i ceste Vižinada - Kaštelir. SDP u Istri već zadnjih 8 godina traži hitnu rekonstrukciju željezničke infrastrukture. Tragikomična situacija je da se Istra statistički svrstava među najrazvijenije regije u Hrvatskoj, a kad vlakom krenete iz Pule morate nakon par desetaka kilometara presjedati u autobus. Financijska sredstva kroz Instrument za povezivanje Europe su nam na raspolaganju, potrebno je samo malo želje, volje i truda vladajućih u resornom ministarstvu i HŽ-u. Iz Italije i Slovenije su bili zainteresirani za veliki prekogranični projekt obnove istarske željeznice, jer je i njihov interes razvoj putničkog željezničkog prometa, ali i teretnog. Kada se sjelo za zajednički stol i započeli pregovori o suradnji zapelo je naravno kod predstavnika iz redova Hrvatskih željeznica. Za izradu potrebne dokumentacije predlaže se iznos od 5 milijuna kuna.

Za potrebe rekonstrukcije ceste Vižinada – Kaštelir predlaže se izdvajanje od 15 milijuna kuna jer ista u izrazito lošem stanju, a u jeku turističke sezone njezina opterećenost drastično raste i samim time sigurnost u prometu uvelike opada te je potrebno spriječiti mogući gubitak ljudskih života.

(iPress)