Nacionalni stožer danas je održao press konferenciju. Među preminulima su tri osobe cijepljene, dvije s dvije doze, jedna s jednom. Radi se o osobama s komorbiditetima i prosječne dobi 85 godina, rečeno je na Stožeru.

65% preminulih nije primilo nijednu dozu cjepiva

Krunoslav Capak je izvijestio: “Gotovo ne bilježimo porast novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Trenutna incidencija je 386,9. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji 585,8. U EU smo prema incidenciji na 24. mjestu. Najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Slovenija i Litva. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 2.107,8 što nas stavlja na 20. mjesto u EU.

73% hospitaliziranih u posljednjih tjedan dana nije bilo cijepljeno. 76.5% od preminulih nije primilo nijednu dozu cjepiva. 83 posto pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.”

O upitima oko dobnih skupina rekao je: “Od 14. 9. najviše oboljelih je u skupini od 10 do 19 godina. Imamo preko 2.038 osoba školske dobi koje su oboljele. Među osobljem u školama je 255 oboljelih.”

“7. rujna je objavljen dokument prema kojem je istaknuto da ne mora cijeli razred u samoizolaciju ako jedna osoba oboli, već se treba utvrditi bliski kontakt i onda ta oosba ide u samoizolaciju. Često se postavljaju pitanja zašt je toliki broj djeci u izolaciji. U pripremi je novi dokument o postupanju u tim situacijama, u samoizoolaciju će ići samo učenici koji su sjedili u istoj klupi u unutar metra i oni koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali kraj učenika koji je obolio.”

“Ovo nisu samo brojevi, to su naši susjedi, obitelj, prijatelji…”

Ministar Vili Beroš je rekao: “Osjećam potrebu reći da ovo nisu samo brojevi, to su naši sugrađani, prijatelji, susjedi, ljudi s imenom i prezimenom. Najveći dio onih koji su nas napustili mogli su ostati s nama da su se cijepili. Zato pozivam sve da se cijepe.

Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno, ali 9 od 11 osoba na respiratoru nije cijepljeno. To pokazuje nebrigu za zdravlje i za naše zdravstvene djelatnike koji spašavaju živote.

Ovo je cjepivo dizajnirano za ranije varijante. S obzirom da dominira nova varijanta, delta virus, učinkovitost prema CDC-ju je oko 70%. Moramo gledati širi kontekst. Sreća je populacije da nova varijanta reagira na ovo cjepivo, moglo se dogoditi drugačije i ugroza bi bila enormna. Razvija se i cjepivo dizajnirano prema delta soju koje će biti još više učinkovito.”

Naglasio je da su bolnice spremne, no primjerice u Splitu je opterećenje već veliko. “Opterećenje sustava utječe na pružanje ostale zdravstvene zaštite. Svjesni smo zaostataka u pogledu pružanja zdravstvene zaštite. Radimo sve da upogonimo sustav i riješimo zaostatke”, naglasio je.

“Tko ne želi ni test ni cjepivo, ne može na posao”

O obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama rekao je:

“Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje laniramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom.”

“Nijedna odgovorna osoba ne bi smjela pribjegavati krivotvorenju. Koliko znam, u zdravstvenom sustavu nije bilo krivotvorina”, rekao je Beroš.

Davor Božinović je naglasio da se covid potvrde ne mogu krivotvoriti.

Beroš nije znao odgovoriti koliko će dugo test zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti, biti besplatan. “Sredstva su osigurana, no ne mogu gooriti o tome o kolikom se iznosu radi. Zna se da postoji kontrola bolovanja, za to morate imati opravdanje, a ne željeti testirati se zasad nije obuhvaćeno klasifikacijom bolesti”, kazao je.

Covid potvrde trajat će 12 mjeseci

O produženju covid potvrda govorio je Capak:

“Trajat će 12 mjeseci, to će biti doneseno u dokumentima u listopadu.”

Neke podatke nema smisla komunicirati dnevno, naglasio je. Dokument za učenike bit će završen do kraja tjedna, a kad će biti objavljen, još se ne zna točno, dodao je Capak.

O samoizolaciji učenika nižih razreda osnovne škole Capak je rekao: “Epidemiolog treba napraviti procjenu na temelju podataka iz škole. Ako je taj kontakt trajan i blizak, u tom slučaju će se propisati samoizolacija.”

O uvođenju covid potvrda u zdravstvu Beroš je dodao: “Prošli tjedan je prosječna cijepljenost povećana dva i pol puta. Ne znam je li to posljedica najavljenih covid potvrda, no mislim da je zdravstveni sustav pokazao adekvatnu svjesnost. Cijepljenje u zdravstvu ide dobrim putom.”

“Zadnjih dana bilježimo pojačani interes za cijepljenjem. U zadnja 24 sata dali smo 5.800 prvih doza što se nije dogodilo od prije ljeta. No, još su to male brojke i ne možemo s tim biti zadovoljni”, dodao je Capak.

Covid potvrde obavezne za sve koji ulaze u krug bolnice

“Covid potvrde bit će obavezne i za djelatnike u trgovinama, pekarnicama u bolnicama, dostavljače i slično”, rekao je Beroš i dodao kako će ih uskoro obavijestiti o tome.

“Svi koji ulaze u bolnički krug trebaju imati covid potvrdu, uključujući i one koji povremeno dođu, primjerice serviser”, dodao je Capak.

Beroš je kazao da covid potvrde u ovom trenutku na svjetskoj razini pružaju najveću moguću sigurnost.

Zaraznost cijepljenih

O razlici u zaraznosti cijepljenih i necijepljenih osoba Capak je rekao:

“I cijepljene osobe mogu prenijeti virus, no koji je to postotak, teško je reći jer takve studije ne postoje. Najslabija karika u covid potvrdama su oni koji se testiraju. Kod njih nema garancije. Oni u trenutku kad je uzet uzorak, nemaju virus na sluznici to otprilike vrijedi 24 ili 48 sati. No, oni su osjetljivi i mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji.”

“Količina virusa u osobi koja se cijepila, ako su oboljeli, vjerojatno je ista kao i kod osobe koja se nije cijepila, ali to nije ni bitno”, rekao je Capak.

“Bitno je koliko je virus aktivan i kako se mi ponašamo. Ako kraj sebe imamo starog ili teško bolesnog, moramo imati više zaštitinih mehanizama. Nema tu isključivo ni sto posto niti svi oboljeli i necijepljeni nemaju istu količinu virusa u nosu. Poanta je i koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu i koliko blizu stoji. Puno je elemenata zašto će se netko inficirati i sve mjere treba poduzeti da se zaštiti najranjiviji”, dodala je Markotić.

Covid potvrde u školama

“Imamo nešto veći broj oboljelih osoba iz školskog sustava, ali to ne znači da su izvor zaraze. Ove godine je nešto više oboljelih i u samoizolaciji nego na početku prošle godine. To je zbog toga što je nešto ranije počeo ovaj val pa zato imamo nešto veći broj oboljelih.

U ovom trenu ne razmišljamo o uvođenju covid potvrda u škole i ne planiramo, ali mogućnost je otvorena”, rekao je Capak.

U samoizolaciju u školama samo oni u blizini zaraženog učenika

Od polovice rujna najviše oboljelih od covida-19 je u skupini školske djece od 10 do 19 godina, a uskoro će u samoizolaciju u školama odlaziti samo učenici koji su bili u neposrednoj blizini zaraženog djeteta, najavio je u petak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Nije potrebno da čitavi razredi idu u samoizolaciju, već se treba utvrditi tko je bio u bliskom kontaktu. U pripremi je dokument o tome, u samoizolaciju će biti stavljeni samo učenici koji su sjedili u istoj klupi, oni u promjeru od dva metra, te oni koji su s njim putovali dulje od 15 minuta", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Škole nisu izvor zaraze iako ima više oboljelih

Dokument će biti završen do kraja tjedna, a još se ne zna kada će stupiti na snagu. Procjenu tko će u samoizolaciju treba napraviti epidemiolog kada dobije informacije o djetetu, a slično će biti i kod predškolaraca, kazao je. 

Od 1291 novog slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata njih 260 je školske dobi, što je 20 posto. Od polovice rujna najviše oboljelih je u dobi od 10 do 19 godina, upozorio je Capak. 

Trenutno je 2038 oboljelih od sedam do 18 godina starosti, a 10.439 ih je u samoizolaciji. Također je oboljelo 46 osoba iz nenastavnog osoblja te 215 nastavnika. 

"Ne bih rekao da su škole izvor zaraze, iako ove godine imamo nešto više oboljelih i onih u samoizolaciji. Što se tiče covid potvrda u školskom sustavu, u ovom trenutku ne razmišljamo o tome niti planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvijek otvorena", kaže Capak. 

Upozorio je da u proteklih tjedan dana 73 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, kao ni 83 posto onih na respiratoru i 76,5 posto umrlih.

Capak kaže da u posljednje vrijeme imamo pojačan interes za cijepljenjem. "U zadnja 24 sata smo aplicirali 5800 prvih doza, što smo zadnji put imali prije ljeta".

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da među hospitaliziranima i umrlima i dalje ima najviše necijepljenih te je pozvao sve starije osobe da se cijepe.

"Cijepljeno je devet od 10 liječnika u sustavu, a devet od 11 bolesnika nije, što pokazuje nebrigu za vlastito zdravlje, ali i za zdravstvene djelatnike koji spašavaju naše živote", ocijenio je. 

Pod najvećim opterećenjem je KBC Split sa 60 posto zauzetih kreveta i 30 posto respiratora, a bilo je i kratkotrajnog odgađanja nekih zahvata, što je riješeno na vrijeme. "Svjesni smo zaostataka u pružanju zdravstvene zaštite i radimo sve da upogonimo sustav", dodao je.

Medicinsko osoblje protiv cijepljenja

O medicinskom osoblju koje se javno deklarira kao antivakseri i kako pristupiti toj skupini, govorio je Beroš:

“Muči me to pitanje kao ministra, ne mogu opravdati nekoga tko je unutar sustava i protivnik je cijepljenja. Edukacija sigurno nije uzrok tome. Ministarstvo se obratilo Komori dopisom o pojedincima koji su iznosili stavove u javnosti, a koji nisu bazirani na struci. Očekujem izvješće, a kao ministar osuđujem takve istupe.”

O procijepljenosti u bolnicama Beroš je rekao da svakodnevno dobiva podatke i da postotak raste iz tjedna u tjedan.

Vladin Znanstveni savjet

Davor Božinović je rekao da se sastav Savjeta nije promijenio.

“Sastav savjeta je kakav je i bio, nije on nikad bio u nekom redovitom zasjedanju. Kad će se opet sastati, ne znam. Sva pitanja koja ste naveli, o njima smo i danas komunicirali, Stožer sve prati. Ima sve više razlika u intentizetu mjera koje pojedine države primjenjuju. Neke koje imaju 70-80 posto procijepljenost otvaraju sve više toga, mi smo tu negdje u situaciji da i dalje nastavljamo sa svojim balansiranim pristupom, da život koliko je god moguće teče normalno. Da učinimo sve da se smanji mogućnost zaraze u zatvorenim prostorima. Znamo da u nekim sektorima postoje nezadovoljstva, mi mjere donosimo na način da se zaštitimo od nekih situacija. Još uvijek zato postoje mjere, hoće li to ići prema daljnjoj liberalizaciji, najbrži put je cijepljenje”, rekao je Božinović, piše N1.

“Tko je mogao predvidjeti deltu? Tko može predvidjeti da se neće pojaviti nova varijanta za mjesec dana. Treba biti racionalan, cjepivo je najbolja prevencija. Temeljne mjere se neće mijenjati”, naglasio je ministar unutarnjih poslova.