U Istri je 16 novooboljelih od covida-19, trenutno je pozitivno 49 učenika osnovnih i srednjih škola te četiri profesora pa je u samoizolaciji 598 učenika i četiri profesora, izjavio je u utorak za Hinu načelnik istarskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Covid-19 se pojavio u ukupno 30 razreda u sedamnaest istarskih osnovnih škola te u 14 razreda dvanaest srednjih škola u toj županiji.

"Situacija nije alarmantna, naprosto se očekivalo da će se virus pojaviti u školama odnosno razredima. Što se tiče samoizolacije, epidemiolozi zajedno s odgovornim osobama u školama procjenjuju stanje i utvrđuju koja djeca mora u samoizolaciju. Ima slučajeva gdje u samoizolaciju ode cijeli razred ali ima i slučajeva gdje idu samo učenici koji sjede s lijeve i desne strane zaraženog učenika, ovisno s kim je bio u kontaktu", kaže Kozlevac.

Uputio je i apel roditeljima da djecu sa simptomima ne šalju u školu nego da se jave svojim liječnicima.

"Isti apel odnosi se i na učitelje jer zna se događati da mnogi imaju imaju simptome i odlaze raditi, ili u javni prostor" - poručio je Kozlevac.

Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 330 uzoraka briseva na COVID-19.

Potvrđeno je 16 novozaraženih osoba s našeg područja.

Izliječeno je 15 osoba.

U Istri je ukupno osamdeset osoba pozitivno je na covid-19.  

U mjerama samoizolacije nalazi se 671 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 22 osobe, od kojih je 1 osoba na respiratoru, izvijestio je istarski stožer. (Hina)