U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 76 zaraženih, od toga se devet osoba nalazi u respiracijskom centru. u pulskoj bolnici tijekom jučerašnjeg dana umrle su dvije covid pozitivne osobe, 1931. i 1936. godište s pridruženim kroničnim bolestima.

"Situacija nije alarmantna, ali nije ni onakva kakvu bi htjeli imati. U pulskoj bolnici je napregnuto stanje, liječnici čine nadljudske napore kako bi zadržali sadašnje stanje", kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Potvrdio je kako će konačna odluka o odvijanju školske nastave od ponedjeljka 19. travnja biti donesena danas, no već se mogu naslutiti do koje bi promjene moglo doći.

"Ne želim prejudicirati, ali prva odluka koja će se donijeti bit će ta da učenici nižih razreda osnovnih škola i maturanti srednjih škola krenu na nastavu uživo odnosno s provođenjem nastave po modelu A", poručio je Kozlevac.

Stožer donio Odluku o načinu odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama u Istri

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio Odluku o načinu odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije, u II. polugodištu školske godine 2020./2021. - od 19. travnja do 23. travnja 2021. godine.

Temeljem procjene epidemiološke situacije koja se zasniva na praćenju pokazatelja epidemije bolesti COVID-19 na području Istarske županije, nastava će se odvijati kako slijedi:

- od 19. travnja do 23. travnja 2021. godine - razredna nastava, za niže razrede od I. do IV., u svim osnovnim školama na području Istarske županije odvijat će se prema MODELU A - nastava uživo, u školi.

- od 19. travnja do 23. travnja 2021. godine - u svim osnovnim školama nastava za predmetnu nastavu, više razrede osnovnih škola od V. do VIII. razreda odvijat će se prema MODELU C, nastava na daljinu (online).

- od 19. travnja do 23. travnja 2021. godine - u svim srednjim školama, uključujući i maturante, nastava će se odvijati prema MODELU C, nastava na daljinu (online), s pripadajućom praksom.

Učenici nižih razreda osnovne škole, od I. do IV. razreda, vraćaju se na nastavu prema Modelu A - u školi. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, nastava će se odvijati prema Modelu C - na daljinu.

Potrebno je istaknuti kako je zdravstveni sustav u Istarskoj županiji napregnut iznad mogućnosti održavanja redovnog rada, što je posljedica jako velikog broja COVID i ne-COVID pacijenata kojima je neophodno intenzivno liječenje, ali i bolničko liječenje. Osnovna svrha donošenja mjera je postizanje stanja održivosti i funkcioniranja zdravstvenog sustava u cjelini na području Istarske županije, stoji u priopćenju istarskog stožera.

(H/iPress)