Fažana je nakon sagledavanja svih opcija i niza razgovora s potencijalnim investitorima ipak odlučila samostalno krenuti u izgradnju Doma za starije, na zemljištu Općine nasuprot trgovačkog centra Plodine na površini od 3.800 metara četvornih.  

- Dom je jedan od kapitalnih projekata o kojem već dulje vrijeme razgovaramo s našim mještanima i zasigurno će udovoljiti potrebama sugrađana treće dobi te im pružiti odgovarajući smještaj i medicinsku skrb. Uz to i cijena mora biti pristupačna kako bi naši građani mogli to i financijski podnijeti. U slučaju da smo išli u izgradnju s privatnim investitorima cijena boravka zasigurno bi bila dva do tri puta viša od iznosa kojeg većina naših građana uopće može platiti.

Ipak su naši ljudi najbitniji, da se oni smjeste te da dobiju i jedan dnevni prostor u kojem će moći boraviti i družiti se tijekom dana. Upravo su naši mještani u velikom broju tražili da im se omogući samo dnevni boravak u Domu. Vjerujem da ćemo Dom sagraditi u suradnji sa Županijom koja je pomogla i drugim lokalnim samoupravama. 

Ono što je važno je da će se Dom za starije graditi u tri faze, da će u prvoj biti mjesta za 60-tak stalnih korisnika uz Dnevni boravak i liječničku ambulantu te još neke druge sadržaje, rekao je Korać.        

Pripremljeni su i materijali za natječaj za projekt, a uskoro bi na internetskim stranicama općine trebala biti predstavljena i projektna dokumentacija kako bi potencijalni izvođači radova mogli dobiti sve važne podatke za izradu idejnog rješenje.

- Radi se o idejnom rješenju prve faze izrade Doma za starije, ustanovi u kojoj bi trebalo biti smješteno 60 korisnika u toj prvoj fazi. Prva faza gradit će se na tisuću četvornih metara, a naredne - druga i treća faza planiraju se na oko 800 četvornih metara svaka te bi se time osiguralo 150 mjesta koliko je prvotno definirano.

Prema važećem pravilniku gradit će se druga kategorija Doma s elementima prve kategorije - to znači da bi sve jednokrevetne i dvokrevetne sobe u prvoj fazi imale svoj sanitarni čvor sa tušem. Arhitektonski elementi su definirani prostorno-planskom dokumentacijom koja će biti objavljena. Ono što je vrlo bitno je prijedlog da se radi o tri izdvojene građevine koje bi bile međusobno povezane, a osnovna pravila su P+2, dakle, prizemlje, prvi i drugi kat. Detalji će biti objavljeni na našoj mrežnoj stranici, rekao je Nenad Paić, viši upravni savjetnik za imovinsko-pravne poslove Općine Fažana.

Nakon svih projektno-pripremnih radova Fažana planira početak gradnje za godinu dana, a Dom bi trebao biti izgrađen do konca 2022. Po našim procjenama dom bi trebao koštati oko 20 milijuna kuna, nadamo se dobiti pola tih sredstava od županije, a drugu polovicu bi osigurala Općina Fažana putem kreditnih zaduženja, rekao je Korać. (iPress)