Google i skupina francuskih izdavača objavili su četvrtak da su postigli načelni sporazum o autorskim pravima prema kojem će američki digitalni div plaćati izdavačima za objavljeni medijski sadržaj.

Sporazum se nadovezuje na višemjesečne pregovore Googlea, francuskih izdavača i novinskih agencija o primjeni izmijenjenih europskih propisa o autorskim pravima, prema kojima izdavači od digitalnih platformi mogu tražiti naknadu za objavu isječaka njihovih vijesti.

Francuski izdavački lobi Alliance de la presse d'information générale (APIG) i Google utvrdili su kriterije za isplatu naknada, poput dnevnog obujma objava, mjesečnog internetskog prometa i „doprinosa političkim i općim informacijama“, priopćili su.

Google i APIG ne navode koliki će iznosi moći biti podijeljeni članovima APIG-a, koji uključuju nacionalne i lokalne izdavače a priopćenje ne sadrži ni pojedinosti o izračunu isplata prema navedenim kriterijima.

Američki digitalni div potpisao je do sada tek pojedinačne ugovore s nekoliko listova i tjednika, uključujući nacionalne dnevne novine Le Monde i Le Figaro a sporazum s APIG-om prvi je te vrste u Europi.

(Hina)