Novih 85 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u protekla 24 sata, a učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola, kao i istarski srednjoškolci, u ponedjeljak prelaze na online nastavu.

"Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije, od toga 57 osoba dolaze iz mjera samoizolacije ili je riječ o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe", izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Istarske županije.

U epidemiološkoj obradi je 18 osoba. U međuvremenu, od jučer su izliječene 83 osobe, trenutno je u Istri 696 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije je čak 1517 osoba. 

"Mi u potpunosti pratimo kretanje virusa u Istri, no ljuti nas ponašanje pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije jer ukoliko se tih 1517 osoba u samoizolaciji ne budu pridržavali mjera, oni će nam biti izvor zaraze. Zaraza nam dolazi iz obiteljskih krugova i malih tvrtki, stoga apeliram na građane da drže distancu, da nose zaštitne maskice i da smanje kontakte", istaknuo je šef istarskog Stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac. 

Nakon što je u utorak županijski Stožer civilne zaštite donio odluku kojom istarski srednjoškolci idući ponedjeljak prelaze na online nastavu, danas je naknadno donesena odluka da će od ponedjeljak na online nastavu preći i učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola, dok će učenici nižih razreda za sada pohađati nastavu u školi. 

"Ovu smo odluku donijeli u suradnji s prosvjetom, ravnateljima škola ali i nakon stručne procjene naših epidemiologa", istaknuo je Kozlevac.

(iPress)