U Sloveniji je u zadnja 24 sata, po zasad neslužbenim podacima, zabilježen novi rekordan broj od 2605 zaraza koronavirusom, a pozitivan je svaki treći od testirane populacije.

Testirano je 7471 osoba, te potvrđeno 2605 novozaraženih, a udio pozitivnih testova je do sada najviši - 34,87 posto, javljaju vodeći slovenski mediji.

Slovenija je u zadnja 24 sata zabilježila do sada rekordnih 2605 zaraza koronavirusom, pa će o mogućim novim mjerama vlada raspravljati u četvrtak popodne, no glasnogovornik vlade zanijekao je u srijedu da se predlaže proglašenje 24-satnog policijskog sata.

"Takva mjera nije uključena u plan vlade za ovladavanje ove faze epidemije, o tome nije raspravljala ni vladina stručna skupina niti će to predložiti", kazao je Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za Covid-19 odgovarajući na novinarsko pitanje. Preko Facebooka su se proširile informacije o tome da će se u subotu proglasiti 24-policijski sat, sa zabranom izlazaka iz stanova iz kuća, kakav je bio na snazi u sjevernoj Italiji na proljeće ili kakav je uveden u Madridu u sadašnjem valu pandemije, što je Kacin opovrgnuo.

Kacin je kazao da je sadašnji broj novih zaraza zabrinjavajući, ali da je pozitivan podatak da broj novozaraženih u jednom danu nije udvostručen, kako je bilo prošlog tjedna, a to kao pozitivan element vidi i nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Reprodukcijski broj širenja virusa smanjen je s jučerašnjih 2,17 na 2,09, a broj dana u kojemu dolazi do udvostručenja broja potvrđenih dnevnih slučajeva infekcije povećan je sa 6,3 na 6,6, što sugerira da mjere zatvaranja u okvire statističkih regija, koje je vlada donijela prije 12 dana, ipak počinju davati rezultat, objavio je u srijedu NIJZ.

Prema tim izračunima, "pozitivni trend padanja reprodukcijskog broja će se nastaviti" ako današnja testiranja, čiji će se rezultati objaviti u četvrtak, pokažu da je novih dnevnih zaraza bilo "manje od 3580", navodi slovenski Institut za javno zdravlje.

Govoreći na konferenciji za novinare Kacin je u srijedu kazao da još ne može komentirati je li dramatično širenje virusa zadnjih dana s novim podacima doseglo vrhunac ili će se to dogoditi idućih dana, a sve je pozvao na odgovorno ponašanje u borbi protiv koronavirusa.

U Sloveniji je jučer, po službenim podacima koje je iznio Kacin, sa 7471 testova potvrđeno 2605 zaraza, što je daleko najveći broj zaraza na dnevnoj bazi koji je potvrđen do sada.

U bolnicama je jučer umrlo još sedam oboljelih od Covida-19, dok broj preminulih u domovima za starije još nije potvrđen.

Ravnatelj klinike "Golnik", jedne od bolnica u kojoj se primaju pacijenti oboljeli od Covida-19, izjavio je na vladinoj konferenciji za novinare, kao član vladinog stručnog tima za koronavirus, da bi slovenske bolnice već idući tjedan mogle trebati tisuću kreveta za oboljele. To j problematična situacija s obzirom na kadrovsku pothranjenost zdravstva, kazao je te pozvao sve dionike u društvu na solidarnost i odgovornost.

Po zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama je trenutačno 612 oboljelih, od čega njih 99 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih od početka epodemije povećao se na 272.

U Sloveniji najmanje do kraja ovog tjedna ostaju na snazi mjere "zatvaranja" u općinske granice te policijski sat od 21 do 9 sati ujutro, a najavljeno je da će vlada eventualne daljnje mjere za suzbijanje epidemije ponovo razmatrati krajem tjedna. (H)